Az MNB határozatában megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, a közösségben történő határokon átnyúló fizetésekről és a 2560/2001/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló és a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről szóló Kormány rendeletek egyes rendelkezéseit.

A hitelintézet – többek között – nem biztosította a beérkező azonnali fizetési megbízások esetében a fizetési művelet összegének jóváírási értéknappal való ellátását folyamatosan, minden naptári napon 0 órától 24 óráig, valamint az azonnali átutalási megbízások benyújthatóságát naptári évenként összességében több, mint 24 óra karbantartási szünet útján korlátozta. A hitelintézet megsértette továbbá a fizetési művelet összegének a kedvezményezett ügyfél fizetési számláján történő haladéktalan jóváírására, a hatósági átutalási megbízással kapcsolatos soron kívüli teendőkre, a közösségben történő határokon átnyúló fizetésekről szóló rendelet egyes tájékoztatásra, a számlaváltásra, valamint a díjkimutatás előírás szerinti részletezettségére vonatkozó rendelkezéseket.

A jogsértésekre tekintettel az MNB tizenötmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak részben 2021. szeptember 30-i, részben november 15-i határidővel történő megfelelésre kötelezte a hitelintézetet. Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot esetenként huzamosan, a hitelintézet informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, továbbá, hogy a fizetési műveletek nem haladéktalan jóváírása volt, ahol az adott fizetési műveletek széles körét érintette.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.