Hétfő reggel egy küszöbönálló fontos bejelentésre hivatkozva kérte részvényei tőzsdei kereskedésének felfüggesztését az ENEFI (korábban E-Star) Nyrt. igazgatósága. Kedd reggelre kiderült, a cég Lengyelországban, a Varsó közeli Mielecben működő szénalapú gőzturbinás erőművét sikerül könyvérték feletti áron értékesíteni.

A tranzakció keretében az ENEFI Polska Spolka Z.o.o. egy új lengyel céget hozott létre, ebbe apportálja a mieleci cégben lévő részesedését (a másik tulajdonos ott a helyi önkormányzat), és ezt veszi meg - az adósságokkal együtt - az új vevő. Az ENEFI a február végére tervezett zárással 48,51 millió zlotyhoz jut, és megkapja az egyébként 32 millió zlotys alaptőkével rendelkező ENEFI Polska vele szemben fennálló 28 millió zloty ( 2 milliárd forintos) tartozását is. a tranzakciót jóváhagyta az ENEFI-nek hitelező lengyel bank, de a teljesülés még néhány feltételtől függ, ezért - mint a közlemény is hangsúlyozza- nem vehető teljesen bizonyosra.

A tranzakció után az ENEFI gyakorlatilag kiürül. A magyar operáció néhány kisebb egységből áll, amelyek alig hoznak érdemi nyereséget. A román operációt jószerével egy több millió eurós - de a helyi viszonyokat ismerve bizonytalan kimenetelű - követelés alkotja, a gyergyószentmiklósi önkormányzattal szemben. (Az ENEFI egyébként Romániában összesen 23 peres eljárásban érintett.)

A társaság szeptember végi tőzsdei jelentése szerint 6,8 millió euró hitellel rendelkezik, ez szinte pontosan megfelel annak a valamivel több, mint 2 milliárd forintnak, amellyel neki tartozik a lengyel leánycége, és amely tartozást most a mieleci erőmű vevője rendez(het).

Az ENEFI teljes alaptőkéjét 27,2 millió részvény alkotja, de ebből csaknem 6 millió a társaság saját tulajdonában van, így a tőzsdén 21,1 millió részvény forog. A reménybeli mieleci vételár részvényenként 165 forint, jó 15 százalékkal több, mint a felfüggesztés előtti 143 forintos utolsó záróár. Ma reggel a papír a bejelentés után 170 forintig drágult.