Urbán László, a bank pénzügyi igazgatója szerdán elmondta: a Garancia eladásának köszönhetően az OTP Tier I-es mutatója 11,2 százalék, ami az egyik legmagasabb Európában. A rendkívüli helyzet miatt azonban az OTP "túlélő üzemmódba" kapcsolt, visszafogja hitelezését, és előfordulhat, hogy olyan cégeknek sem nyújtanak majd hitelt, amelyek esetében ezt a hitelkockázati megfontolások nem indokolnák.

Ennek következtében forrásbevonás nélkül valószínűleg nehezen tarthatók a 2009. évre vonatkozó eredménytervek, bár költségcsökkentéssel és a megnövekedett terhek ügyfelekre történő részleges áthárításával a negatívumok jelentősen mérsékelhetők - mondta Urbán a portfolio.hu-nak. A 10 százalékos nyereségbővülésről szóló idei tervek viszont - az MTI beszámolója szerint - nincsenek veszélyben.

A távirati irodának adott nyilatkozatában a vezérigazgató-helyettes kijelentette: egyelőre nincs realitása annak az eszközeladásnak, amelyet a bank fontolgatott (a szerb és a szlovák érdekeltségétől kíván megválni az OTP), és újabb eszközök vásárlása is halasztódhat. Viszont a likviditási válság elmúltával az OTP Bank azon erős bankok között lesz, amelyeknek lehetősége nyílik arra, hogy kedvező áron vásároljanak eszközöket az esetleg nehéz helyzetben lévő szektortársaiktól.

Urbán szerint ilyen körülmények között az OTP-részvény árfolyamának a Budapesti Értéktőzsdén tapasztalható zuhanása már régen elszakadt a realitásoktól, semmi köze a bank valódi értékéhez, stabil fundamentumaihoz, sem a kilátásaihoz. "Ha valamit tükröz, akkor az azoknak a pénzügyi befektetőknek az anyagi helyzete, akik rákényszerülnek arra, hogy ilyen áron is eladják részvényeiket. Ennek az okait pedig csak ők ismerik" - tette hozzá.