Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország harmadik legnagyobb magyar tulajdonú vállalatának vezetése - mellyel a kormány 2019-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást - a kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva a költségek racionalizálása érdekében felmondta a 2023-ig hatályos kollektív szerződés három pontját. Ezek a felmondási idő, a végkielégítés és a csoportos létszámcsökkentés esetén érvényes a munkavállalókat védő és részükre magasabb juttatási elemeket biztosító rendelkezéseket tartalmaztak.

Ennek következtében 2022. májusától munkáltatói felmondás esetén - életkortól és a vállalatnál ledolgozott időtől függően - 2-től 8 és fél hónapig terjedő mértékben kevesebb összeget kapnának az eddigieknél az érintett dolgozók. Ez az érdekképviseletek szerint azért is lényeges kérdés, mert a munkaviszony megszüntetések folyamatosak a vállalkozásnál.

A hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg. Ez érinti mind az öt telephelyet (Budapest, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa). A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.

A vállalat vezetése és a két szakszervezet közötti konzultáció nem járt eredménnyel, mivel az érdekképviseletek egységes javaslatát a vállalat vezetése nem fogadta el. A menedzsment kizárólag az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belüli munkaviszony megszüntetéssel érintett dolgozók juttatásának minimális emelését támogatta.

Úgy látják: a vállalat döntését az egyébként is nagyon alacsony bérszinten foglalkoztatott munkavállalók nem fogadják el ezért a szakszervezeteket felhatalmazták, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel a korábban megszerzett jogaik helyreállításáért. A munkavállalók úgy vélik, hogy egy 125 éves múlttal rendelkező vállalathoz méltatlan egy ilyen vezetői döntés. A munkavállalók közül sokan több évtizede kitartanak a vállalkozás mellett és joggal tartanak igényt arra, hogy a kritikus gazdasági időkben ne kizárólag azok a munkavállalók viseljék a terheket, akik minden változás alkalmával megértő és elkötelezett magatartásról tettek tanúbizonyságot.

Mindeközben a 2022-as bértárgyalások is megkezdődtek a vállalatnál. Jelenleg a munkavállalók jogos elvárása nagyon messze áll a vállalat ajánlatától. A munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt részben majd a tavalyi évben teljes egészében megszüntették a béren kívüli juttatásokat is.

A szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak és megkezdték a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek előkészítését.