Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MNKH csaknem nettó hatmilliárd forintot költ az új külföldi kereskedőház-hálózat létrehozására. Új irodák megnyitására közbeszerzést írtak ki, ez alapján június végén kellett volna szerződést kötni a nyertes cégekkel, az MNKH azonban máig nem közölte a legjobb ajánlatot benyújtók listáját - írta a Magyar Nemzet. A lap birtokába került ugyanakkor az eredményhirdetésről szóló dokumentáció, amiből kiderül, hogy a nyertes vállalkozások közt van az EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft., amely havonta nettó 2,4 millió forintért üzemeltetheti a MNKH izraeli partnerirodáját. Az izraeli iroda költségeire a pályázati kiírásban az MNKH csaknem nettó 130 millió forint működési költséget irányzott elő a következő évekre.

Az EuroAtlantic ügyvezetője és tulajdonosa Fellegi Tamás, aki a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere, később az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztere volt. Ezután is többször szerepelt a sajtóban, ugyanis az Egyesült Államok területén magyar lobbitevékenységet folytatott az érdekeltségében lévő egyik cég, amely 800 milliós megbízást is kapott a 2015-ös milánói világkiállításon való magyar megjelenés előkészítésére és lebonyolítására.

Az MNKH nettó 165 millió forintot különített el a következő évekre az iráni kereskedőház irodájának működtetésére. A pályázaton az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. lett a befutó, amely havonta nettó 3,4 millióért üzemelteti a partnerirodát. Ez a cég régi jó ismerőse a Nemzeti Kereskedőháznak, ugyanis több mint 530 ezer eurót, körülbelül 160 millió forintot fizetett a cégnek, hogy Törökországban, Cipruson és Görögországban öt kereskedőházat és három központi kereskedőházat hozzon létre. Ezek után kereskedőházanként havonta 20 ezer eurót, azaz több mint 6 millió forintot, negyedévente pedig további közel 30 ezer eurót, vagyis 9 millió forintot kasszírozott a cég.

A társaság tulajdonosa a Polat Holding, amely a török milliárdos Adnan Polat tulajdona. Az üzletember korábban a Galatasaray sportklub elnöke volt, és az Átlátszó.hu korábbi cikke szerint az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport holland vállalkozásának - HBRE International Investments BV. - igazgatóságát is elnökli. Az ALX Magyar-Török Kft. vezető tisztségviselője az a Suat Gökhan Karakus, aki a legutóbbi időkig szintén ügyvezető volt egy olyan társaságban, amely a Bdpst Ingatlanforgalmazó Zrt. tulajdonában van. Utóbbi cégről pedig a 444.hu írta meg, hogy a bejegyzési illetékét személyesen Tiborcz István fizette be a cégbírósági dokumentumok alapján - olvasható a Magyar Nemzetben.