Sáling József, a KASZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a gazdasági válság kezeléseként fel lehetne vetni az üzletek vasárnapi zárva tartását, amelynek fontos szerepe lenne a munkahelymegtartáson túl a munkahelyi légkör javításban.

A szakszervezet szerint ha egy nappal rövidülne a boltok nyitva tartása, a meglévő létszámot ideálisabban be lehetne osztani, csökkenne a cégek költsége, többek között azzal, hogy nem kellene vasárnapi túlórapótlékot fizetni.


A kereskedelmi szakszervezet elnöke a helyzetet jellemezve utalt arra, hogy a kereskedelmi cégek is keresik a forgalom csökkenése miatt az üzemidő, a foglalkoztatotti létszám csökkentésének lehetőségét. Megítélése szerint a kis- és középvállalkozások esetében már nem lehet tovább létszámot csökkenteni, a nagyobb alapterületű egységekben pedig nagy az dolgozók leterheltsége.


Sáling József elmondta, hogy a szakszervezeti javaslatot több hazai kereskedelmi szövetkezet, kisvállalkozás és jó néhány multinacionális cég támogatja. Nemrégiben megállapodtak több kereskedelmi munkaadói szövetségekkel is arról, hogy szakmai anyagot, elemzést készítenek a vásárnapi zárva tartás gazdasági hatásáról, amelyet az érintettek bevonásával megvitatnak.