Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly kihívásokat hozhat az idei év a tőkealapok számára - az is elképzelhető, hogy könnyebb lesz kockázati tőkéhez jutnia az erre jelentkező kis és középvállalatoknak (kkv). Ennek oka, hogy egyrészről több, már meglévő Jeremie I-es befektetés esetén tűnnek bizonytalannak a kilépési lehetőségek és időpontok, másrészről pedig heteken belül már elérhetőek lesznek a Jeremie II program növekedési és seed forrásai is.

Mindezt kiegészíti a két napja bejelentett Jeremie III, amellyel újabb 17 milliárd forintnyi tőke lesz elérhető a fejlődő vállalkozások számára, ráadásul a Jeremie I-es alapból a piaci becslések szerint még mindig mintegy 20 milliárd forintnyi forrás maradt szabadon - emelte ki Horgos Lénárd, az M27 Absolvo ügyvezető partnere. A szakember szerint problémát okozhat az is, hogy "egyre kevesebb az azonnal jó cég, aki minden szempontból tetszetős egy alap számára", így előfordulhat, hogy versenyezni fognak a Jeremie I és Jeremie II alapjai a projektekért az év hátra lévő részében.

Az, hogy van-e elég cég, akibe be lehet fektetni, az ma még nem látszik - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Szombati András, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) gazdasági vezetője, elnökségi tagja, a Primus Capital Zrt. partnere. Szerinte a Jeremie I és II program "elég jól megfér egymás mellett a piacon", így van esély újabb befektetésre alkalmas cégeket találni, ám ehhez szükség van arra, hogy olyan területekre is elmenjenek az alapok kezelői, amelyek eddig kimaradtak a pénzszórásból. Emellett a kockázati elvárásokat is csökkenteni kell, hiszen a legjobb lehetőségeket már lekötötték az alapok - mindamellett, hogy bármikor jelentkezhet egy olyan technológiával, vagy szolgáltatással egy kiscég, ami felkelti a figyelmet -, így várhatóan olyan vállalkozásoknak is lesz esélye plusz forráshoz jutnia, amelyek eddig hiába kerestek kockázati tőkebefektetőt.

Kik a legkeresettebbek?

Mint azt a Napi Gazdaság korábban megírta, az első Jeremie program indulása óta eltel eltelt 2,5 évben, 2013 január végéig a 8 Jeremie tőkealap 73 céltársasággal összesen 25,2 milliárd forint értékben kötött befektetési szerződést. Tavaly, a 2011-ben realizált 114-ről 82-re csökkent a bejelentett vagy lezárt felvásárlások, összeolvadási vagy tőkeemelési tranzakciók száma, a legnagyobb számú tranzakció (17) az informatika területén tevékenykedő cégek körében zajlott - derül ki a Niveus Consulting Group friss, a 2012 év M&A, az az a vállalat felvásárlások és fúziók piacáról készített elemzéséből.

A második legaktívabb a pénzügyi szektor volt, 11 ügylettel, amelyből 6 esetben hazai, 5 esetben pedig külföldi pénzügyi szolgáltató vagy pénzintézet volt a "célpont". Jól teljesítő iparág volt még a gyártás és a kereskedelem, 8-8 ügylettel, a média 6, valamint az üzleti szolgáltatások, a vendéglátás és turizmus és a közműszolgáltatás 5-5-5 lezárt folyamattal.

"A Jeremie I. Program keretein belül megvalósult kockázati tőke bevonási tranzakciók pozitív képet festenek a piacról. Míg 2011-ben 25 tőkebevonási ügylet zárult, addig 2012-ben közel azonos számú, 26 tranzakció, de tavaly megvalósult már az első exit is: a PortfoLion a svéd Vitrolife AB részére értékesítette a Cyro Management Kft-ben levő üzletrészét" - mondta el Sipeki Péter, a vállalat M&A üzletágának vezetője.