A legutóbbi egy évtized alatt a használtruha-piac 10-12 milliárd forintos forgalma 35-36 milliárdra nőtt, ami háromszoros megugrás. A növekedés folyamatos volt, évről évre gyarapodtak a turkálok. Egészen 2016-ig, amikor megállt a növekedés, 2017-ben is csak vánszorgott a piac, nem mozdult előre a korábbiakhoz képest - írja cikkében a blokkk.com.

A boltok ötöde bezárt

A használt ruhás boltok száma 2000 körül ötezer felett mozgott. A boltszám 2012-ben érte el a csúcsot, 7416 darabbal, ezt követően viszont olvadozni kezdett a hálózat. A legutóbbi boltszámláláskor, 2017-ben már csak 6100 használt ruhás butik állt a lábán, tehát közel ötödük elbukott. (A boltszám csökkenése egyébként minden áruterületen megfigyelhető, az újruhás boltoknál is - jegyezte meg cikkében a blokkk.com.)

Versenyben az üzletek

A piac megtorpanása összefügghet azzal, hogy az elmúlt egy-két évben nagyot nőttek a bérek, és ennek egyik hozadékaként megugrott az újruhás boltok forgalma. Tíz évvel ezelőtt 400 milliárd forintot költöttek a magyarok új ruhákra, 2017-ben ennek kétszeresét, több mint 800 milliárd forintot hagytak a ruhás áruházakban, butikokban és cipőboltokban. Nem kedvezett a turkálóknak a fast fasion hálózatok és a kínai boltok "olcsósága" sem - van tehát hol elkölteniük a vásárlóknak a zsebükben maradt pénzt.

Az eladóknak 177 ezer forint jut

Bérben már nem az olcsóság jellemzi a használtruhás boltot, bár az eladók 177 ezer forintos havi bruttó átlagkeresete elmarad az újruhás boltokétól (ott tízezerrel több a bér) és a többi bolt átlagától (az 195 ezer körül mozog), de nem is a sor végén kullog. A négy főnél nagyobb turikban körülbelül 1500 eladó dolgozik. A ruházati kereskedelemben nem kötelező a szakképesítés, így az átlagkeresetek jóval a 138 ezres minimálbér felett vannak - olvasható a szakportálon.

A Háda tízmilliárd felett

A legnagyobb használtuha-hálózatot a Háda működteti, amely a plázákba is betört, 10 milliárd feletti forgalmával, félezer dolgozóval - a piac nagyjából harmadát viszi. A többiekre a százmilliós nagyságrendű árbevétel jellemző, bár akad még milliárd közeli is.

A legnagyobb használt ruhás nagykereskedő a székesfehérvári TexTrade, évi 4-5 milliárd körüli árbevétellel, több mint 300 dolgozóval.

A belvárosban van a legtöbb turkáló

A legtöbb turkálót Budapesten találni, több mint 1200 közül lehet választani. A legtöbb használtcikkes bolt a belvárosban lelhető fel, a legtöbb az V. kerületben (123 darab). És ha a szűken vett belvároshoz hozzávesszünk néhány szomszédos kerületet is (VI., VII., VIII., IX., XIII.), akkor a szám több mint félezerre ugrik. A legkevesebb a XXII. kerületben van, nyolc üzlet, de a XXIII. kerületben is csak eggyel több van az ilyen egységekből.

Pest megyében is sok turkáló van (561 darab), majd Szabolcs következik (509), de Hajdú, Csongrád és Békés megyékben is átlag feletti a számuk (300-400). A legkevesebb Nógrádban van (121).

Angol, holland ruhát hoznak

A származási helyeket nézve listavezető az angol, majd a holland forrás, de az olaszok is az élbolyban tanyáznak. A nagykereskedők bálákban és kilóban számolják az árat - akad 180 forintos, gyakoribb a 200-300 forintos kilós ár, de van 600-700 forintos is. A nagyker után a turiboltos kilóra adja, vagy egyenként beárazza a terméket.

A turkálókban nagyon széles az árskála, itt is megjelent a luxus, a levetett márka, ami azért jócskán széthúzza az árakat, akad tízezer forintos nagyságrendben árult használt cucc is - írta a szakportál.

A kép illusztráció, forrás: StockSnap.