Május 30-án tartotta éves közgyűlését a takarékszövetkezeti szektor központi szervezete, a takarék integráció intézményvédelmi feladatait ellátó SZHISZ. A közgyűlésen a szervezet 59 tagja - a szövetkezeti hitelintézetek, a Takarékbank Zrt. és az MFB Zrt. - elfogadta az SZHISZ 2016-os beszámolóját.

A beszámoló szerint 2,7 milliárd forintos eredménnyel zárták a múlt évet, ezt a közgyűlés döntése értelmében teljes egészében a tartalékba helyezik.

Az SZHISZ saját tőkéje csaknem 3 milliárd forinttal 166,3 milliárd forintra nőtt a múlt évben. Az állam által a takarék szektornak még 2013-ban juttatott 136 milliárd forint maradéktalanul rendelkezésre áll.

Idén az év végéig jelentős fúziók lesznek a szövetkezeti hitelintézeti szektorban: a tervek szerint 51 takarékszövetkezet egyesül, végül összesen 12 regionális központú pénzintézet jön létre. Az integráción belül az üzleti funkciókért a Takarékbank felel majd, a prudenciális kérdések pedig az SZHISZ-hez tartoznak. A kereskedelmi banki funkciók átkerülnek az FHB Kereskedelmi Bankhoz, amely - az FHB Jelzálogbankon keresztül - kiegészül a jelzálogbanki funkcióval is.

Az integrációs törvény 2016-os módosítása nyomán új feladatok kerültek az SZHISZ-hez, ami miatt 55 főre bővült 2016-ban a szervezet létszáma. A törvénymódosítás értelmében az SZHISZ irányelveket bocsát ki, meghatározva a takarékszektor fejlődési irányát, alapelveit, elősegítve a hatékonyságának növelését. Az irányelvek által kijelölt, kötelezően megvalósítandó célok elérésének módját a takarékok saját maguk, helyi körülményeik és adottságaik fényében, rugalmasan határozhatják meg - mondta Tajthy Attila az SZHISZ elnök-ügyvezetője.

Az SZHISZ aktívan bekapcsolódott az integrációs törvényalkotási folyamatba is. A nyáron életbe lépő integrációs törvénymódosítás többletjogosítványokat ad a szervezetnek. Az SZHISZ felügyeleti szempontból egyfajta kapuként működik majd: az MNB prudenciális felügyeleti jogköreinek jelentős részét az SZHISZ gyakorolhatja majd a Takarék Csoporton belül.