A cél egy regionális pénzintézet, a közép-magyarországi régió vezető hitelintézetének létrehozása - mondta a magyartakarek.blog.hu-nak Vida József elnök-ügyvezető. Vida szerint a B3 Takarék piaci előnye lehet, hogy az ügyfeleket Budapesttől Balatonig egy takarék szolgálja ki.  Komoly növekedésben gondolkodnak, elsősorban a hitelezés, és főként a vállalati hitelezés területén: itt mintegy 20-30 százalékos bővülés a cél. Mivel a lényegesen nagyobb üzemméret lehetővé teszi a sok százmilliós hiteleket nyújtását önállóan vagy akár a Takarékbankkal konzorciumban, az a nagyvállalati kör is célügyfél lehet, amely eddig nem volt, nem lehetett az.

A párhuzamosságok felszámolásával körülbelül 10 százalékos költségcsökkenés érhető el - ennek és a nagyobb üzleti aktivitás eredményeként középtávon évi több százmilliós pozitív eredménnyel kalkulálnak. A költségcsökkentés nem jár elbocsátásokkal, sőt, a szakembergárda mielőbbi bővítésén gondolkodnak. Fiókbezárásra a következő hónapokban nem, és később is csak indokolt esetben kerülhet sor, például olyan településen, ahol egymáshoz közel több fiók működik párhuzamosan. Új fiókokat is nyitnak, mert a régióban vannak még lefedetlen területek.

Nem volt még ekkora fúzió

A tíz takarékszövetkezet (Szentgál és Vidéke, Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint a Zirci Takarékszövetkezetek) egyesülése történelminek nevezhető, hiszen egyszerre eddig még nem került sor ilyen nagy létszámú fúzióra a szektorban.

Sarokszámok

A B3 Takarék Budapest mellett négy megyében, összesen 123 fiókban szolgálja majd ki mintegy 130 ezer ügyfelét. Az egyesült takarék mérlegfőösszege 100 milliárd forint lesz, míg saját tőkéje meghaladja majd az 5,7 milliárd forintot, a dolgozók száma pedig az 500 főt.

Verseny a bankokkal

A 2008-as gazdasági válságot követő bankpiaci és jogszabályi változások komoly kihívás elé állították a pénzintézeteket, és főként a kisebb hitelintézeteket. Az elmúlt években mind nemzetközi (uniós), mind hazai viszonylatban olyan új jogszabályi előírások születtek - pl. a tőke- és likviditási követelmények folyamatos szigorodása (Bázel III.), a forintosítás hatása, vagy a szigorodó fogyasztóvédelmi ellenőrzések - amelyeknek egy kisebb szervezet a meglévő apparátusával, szakembergárdájával nagyon nehezen tud megfelelni. Mindemellett jól látható átrendeződés, konszolidáció zajlik a bankpiacon, amely egyre intenzívebb versenyt generál - indokolta az egyesülést az elnök-ügyvezető.

Hozzátette: ahhoz, hogy ebben a megváltozott környezetben takarékszövetkezetként fel tudják venni a versenyt a kereskedelmi bankokkal, egyesíteni kell az erőket. Alacsonyabb költségszintre, több magasan képzett szakemberre, komolyabb hitelezési aktivitásra van szükség, ami nagyobb üzemméretet és új működési modellt kíván. Ez az egyesülés nem jöhetett volna létre, ha nem születik meg 2013-ban az integrációs törvény: ma a takarékok már egységes kockázatkezelési szabályok szerint működnek, fokozatosan összehangolják marketingtevékenységüket és ügyfélakvizíciós módszereiket - fogalmazott Vida József.

Elmondta: még 2013-ban kezdték el a tárgyalásokat és az előkészületeket első körben hat pénzintézettel, amelyhez később további négy takarék csatlakozott. Az igazgatósági tagoknak rendezett tavalyi fórumon egy kivétellel minden tag támogatta a fúziót. Idén tavasszal a tíz takarékszövetkezet közgyűlésein pedig a részjegy-tulajdonosok gyakorlatilag 100 százaléka az egyesülés mellett voksolt.