Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly több mint egymillió utast szállított a Lufthansa-csoport a magyar piacon, ami bő 4 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest. A csoporton belül a legnagyobb, 12 százalékot meghaladó növekedést a Swiss mutatta fel, a jegyértékesítés 16 százalékkal nőtt, miközben a Lufthansánál 4, a Brussels Airlinesnél 6 százalékkal fogyott több jegy. Mindezzel a Lufthansa megőrizte piacvezető pozícióját a hagyományos hálózati légitársaságok között: a légitársaság 20,7 százalékos súlya a foglalásokban 0,5 százalékponttal nagyobb az egy évvel korábbinál, míg a teljes csoport 36,8 százalékos részaránya 2,3 százalékpontos növekedést jelent. Az előfoglalási adatok alapján további növekedés várható idén január-áprilisban: a Lufthansa piacrészesedése 27, a csoporté 37 százalék felett lehet. (2013-as pénzügyi mutatókat későbbre ígért a csoport.)

A társaság azt is bejelentette, hogy a Lufthansánál 25 éve dolgozó Antal Gábor (képünkön) lett a csoport magyarországi vezetője, idén januártól.

Antal kiemelte: 2012 februárjában leállt a Malév, ami komoly kihatással volt a magyar piac egészére - megerősödött a fapadosok jelenléte, ma a Budapestről induló utasok több mint fele ezeket választja. A Malév-bedőlést követő azonnali kényszerű átfoglalások egyszeri hatásként növelték a Lufthansa-csoport eredményét tavalyelőtt, de ehhez képest is sikerült növekedést elérni 2013-ban.

A forintgyengülés nem érinti a repülőjegyárakat - tájékoztatta a Napi.hu-t Antal Gábor, aki szerint az utasok által érzékelt, illetve a KSH által kimutatott repjegyár-emelkedés több tényezőre vezethető vissza. Ezek egyike, hogy a Malév megszűnése után szűkültek a kapacitások, nőtt a járatok kihasználtsága, így a kedvezőbb árú jegyekből is kevesebb áll rendelkezésre.

A csoporthoz tartozó Brussels Airlines bejelentette, hogy a 2014-es nyári menetrendben új időpontokban közlekednek a légitársaság járatai Budapest és Brüsszel között. Az első járat reggel 6:30-kor indul Budapestről - miután a gép Magyarországon éjszakázott -, míg az utolsó járat 20:50-kor száll fel Brüsszelből Budapest irányába. Ezzel a légitársaság egyrészt lehetővé teszi a politikusok, üzletemberek és turisták számára, hogy akár egy nap alatt megjárják a belga fővárost, másrészt elérhetővé teszi a légitársaság számos csatlakozását Észak-Amerikába, illetve 20 afrikai célállomásra, továbbá számos európai reptérre.