A szervezetek lényegében azt kérik, hogy a rendelkezésre álló két hétben döntsön a kormány az új támogatási rendszerre való áttérés Európai Bizottságnak való bejelentéséről, még ha addig nem is várható, hogy az Alkotmánybíróság döntsön az SPS törvény ügyében. A tavaly elfogadott törvényt ugyanis a köztársassági elnök alkotmányos normakontrollra küldte, az Ab pedig, bár kiemelt feladatként kezelte Sólyom László indítványát, a döntést február végéréről május végére halasztotta, legutóbb pedig szeptemberre ígérték.

A döntés meggyorsítása érdekében az érdekképviseletek többször sürgették az Ab-t, most kérésük nyomatékosítására demonstráció szervezését fontolgatják. Bár egyelőre még inkább az agrárminiszter és a miniszterelnök segítéségét kérik, és azt, hogy a kormány rendeletben vezesse be az SPS rendszert jövőre, és csak végső esetben szerveznének tiltakozó akciót.

Tarthatatlan, hogy egy egész ágazatot bizonytalanságban tartó, lassacskán ellehetetlenítő ügyben ennyi idő alatt sem született döntés - mondta Horváth Gábor. Szerinte jelen gazdasági helyzetben, amikor sem az árak, sem a banki finanszírozás nem biztosítják a gazdálkodók fennmaradását, elengedhetetlen lenne, hogy legalább a támogatási háttér biztosított és kiszámítható legyen.

Magyarországnak azonban legkésőbb augusztus elsejéig be kellene jelentenie a Bizottságnak az áttérést, a kapcsolódó jogszabályokkal, támogatástípusokkal együtt, és ezen ezt követően már egy évig nem változtathatna. Vagyis, ha mint kérik a szervezetek, rendeletben januártól bevezetnénk, de a brüsszeli bejelentés, és a bevezetés között alkotmányellenesnek találnák a jogászok a tervezetet, azt kockáztatnánk, hogy végül egyik rendszert sem tudnánk alkalmazni, és a termelők támogatásoktól esnének el - figyelmeztetett Gráf József agrárminiszter. Mint mondta, ez egy nagyon komoly és bonyolult jogi probléma, amit még alaposan körül kell járni a döntés előtt, ezért az érdekképviseletekkel folytatott egyeztetésen is csak ennyit tudott ígérni, hogy megvizsgálják a kérdést.