Sikeresen zárta a tavalyi évet a magyar áramtőzsde - mondta Medveczki Zoltán, az üzemeltető HUPX Zrt. vezérigazgatója.

Az eredeti tervekben szereplő 15 helyett 22 tag lépett a börzére, vesztesége pedig tavaly a tervezett 194 millió forint helyett 86 millió forintot tett ki.

A HUPX az idei második negyedévben a tervek szerint bevezeti a havi, negyedéves és éves szállítású termékeket, a harmadik negyedévben pedig a napon belüli (intraday) kereskedést.

Medveczki szerint az idei tervek a másnapi és az új termékek forgama 2,5-2,5 terrawattórát érhet el, összességében 5 terrawattórát (a hazai fogyasztás 12,5 százalékát).

A januári 166 megawattórás forgalom decemberhez képest 46 százalékos bővülést jelent.

A vezérigazgató úgy véli, az új termékekkel nem változik a társaság nyereségessé válásának eredeti, 3-4 évre tervezett időszaka.

A bevezetés 100 millió forint alatti kezdeti költségeket jelent, amelynek nagy részét fedezi a forgalmi díj emelkedése, illetve az új tagok belépése, a tagdíjakból származó bevétel 60-70 százalékkal emelkedhet - tette hozzá Medveczki.

A vezérigazgató szerint a régiós piacok összekapcsolásával kiegyenlített, stabil árampiac jöhet létre.

Az egyeztetések elindultak, a legbíztatóbb fázisban az észak-északnyugati irányban állnak (a szlovák és cseh piacok felé), de nem kizárt, hogy az osztrák irány valósul meg először, bár itt még kompatibilitási korlátok merülhetnek fel - tette hozzá Tari Gábor, a HUPX anyavállalata, a Mavir Zrt. vezérigazgatója.

Az első piacösszekapcsolás jövőre valósulhat meg Medveczki szerint.