Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég 449 millió forintos beruházáshoz 314 milliót kapott a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből, a fennmaradó összeg saját forrás.

A fejlesztés keretében egy új, 1100 négyzetméteres forgácsoló üzem megépítését Mezőberényben, valamint négy esztergagép és egy szerszámkiadó automata beszerzését. A beruházást a szerződés értelmében 2023 június végéig kell befejezni, de a kivitelező vállalta, hogy már jövő nyárra elkészül az építéssel. A gépeket is megrendelték, van ami már meg is érkezett - írja az MTI. 

Berner Tibor cégvezető azt mondta: 2020-ról 2021-re több mint 30 százalékkal bővült a termelésük, és megrendelői prognózisok szerint nagyjából ekkora növekedés várható jövőre is. Ezt pedig a meglévő kapacitásokkal már nem tudnák ellátni - indokolta a beruházás szükségességét. 

Az 1993-ban családi vállalkozásként indult Fábafém Kft. három műszakban forgácsolt fémalkatrészeket készít főként az autóipar, az elektronikai és pneumatikai ipar számára. A Békés megyei Mezőberényben a harmadik legnagyobb foglalkoztatónak számítanak, átlagosan 70 embernek adnak munkát. Az új gépek üzembe állításával három dolgozót mindenképpen fel kell venniük, de a múlt héten két új ember állt munkába, februártól pedig további egy fog. A beruházás mintegy 10 százalékos létszámbővülést fog eredményezni - mondta Brenner Tibor. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás nettó árbevétele 2019-ben kicsivel haladta meg az egymilliárd forintot, 2020-ban 1,13 milliárdot könyvelt el. Az értékesítés döntő részben belföldön történik. A cég adózott eredménye a 2019-es 193 millióról 366 millióra nőtt tavaly.