Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint Biczók András a vezérigazgatói pozíciót a társaság felügyelő bizottságának döntését, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyását követően foglalja el július 15-től.

Biczók András 2005 óta dolgozik az energetikában; a Nabucco Gas Pipeline International, majd a MET Croatia Energy Trade menedzsment pozícióit követően, 2014-től a Főgáz Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, majd - ezzel egyidejűleg - az ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. vezérigazgatója is volt. A 2018 óta a MMBF Földgáztározó Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját töltötte be.

A közlemény szerint a kinevezett vezérigazgató törekszik arra, hogy a Mavir - a klasszikus átviteli, rendszerirányítói és piacműködtetési feladatkörei és felelősségei mellett - a villamos energia ipar irányadó és haladó szellemiségű szereplője legyen.

Zárult kör

Az eddigi vezérigazgató, Csomai Kamilla közös megegyezéssel távozott június 21-én. Csomai, aki 2010 óta különböző posztokat (piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettes, felügyelőbizottsági és az igazgatósági tagság) töltött be a Mavirnál, mielőtt 2015-ben a cég vezetője lett, az utolsó vezető volt a korábbi menedzsment garnitúrából, melynek tagjai tavaly nyár óta távoztak az MVM-ből. Mint azt korábban a Napi.hu megírta: a 2018-a országgyűlési választások után átalakított kormányzati struktúra egyik fő szereplője lett Bártfai-Mager Andrea, aki mint nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélkül miniszter 2018. augusztusban Kóbor Györgyöt nevezi ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. élére.

E kinevezés hátteréről és az energetikai rendszer égető problémáiról akkor, a G7.hu oldalán megjelent cikk a következőket írta: a korábban az MVM-ben többször is megfordult Kóbor küldetése csak látszólag ugyanaz, mint másfél évvel korábban az állami rezsiholding (az ENKSZ-ből lett NKM) élén, mert a digitalizáció és az ügyfélközpontúság szolgátatásokban történő megjelentetéséné l sokkal többről van szó. Kóbor György azért ment vissza az MVM-be, hogy egy korábbi tervét (amit 2016-ban, az akkor még kormánybiztos Bártfai-Mager Andrea támogatása ellenére leszavaztak) megvalósítsa. Ez pedig az MVM és az NKM viszonyának újraírása; a termelő, ipari kereskedő és hálózatüzemeltető villamosműveket és modern lakossági kiszolgálóként működő közműcéget egyetlen rendszerben felvázoló elképzelése.

Arra kell felkészíteni az állami holdingot, hogy az energetika belátható időn belül sokkal kevésbé az erőművekről és a termelésről, sokkal inkább viszont a digitális nagy rendszerek, hálózatok működtetéséről fog szólni. Ehhez elsősorban a szolgátatásokat kell megerősíteni, például az okoshálózat fejlesztésére kell fókuszálni - ami elsősorban ugyan informatikai kérdés, de elválaszthatatlan a hálózati rendszerirányító Mavirtól. Attól az MVM cégtől, amely Csomai Kamilla irányítása alatt éppen e témakörben nem volt képes valódi kezdeményezésekre. Néhány hónapja pedig az is kiderült, hogy a Mavir által készített új villamos energetikai hálózatfejlesztési tervek felületesek, hiányosak és elavult módszerrel készültek.

Biczók András szakmai előélete és kinevezése arra utal, hogy az MVM irányítói előtt szabaddá vált az út az elképzelt strukturális változtatások megkezdéséhez.