Pálinkás József atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere új pártot alapított Új Világ Néppárt néven.

A pártot "pragmatikus néppártnak" nevezik, amiből 2022-re kormányzóképes alternatívát akarnak csinálni. Elmondásuk szerint mostanra Magyarországon általánossá vált a hadiállapot, a szabadrablás és az üres handabandázás, a józanul gondolkodó embereknek ezért mostanra elegük lett a politikából, csak békében akarnak élni - olvasható a 444.hu cikkében.

Fidesztől szerezhetnek szimpatizánsokat

A párt alapítói "álltak már ellentétes oldalakon", de szerintük a politikai fordulathoz minden békeszerető, tiszta kezű ember közös erőfeszítésére szükség lesz. Ez azt jelenti, hogy az elnökségi tagok között van Lantos Gabriella egészségügyi közgazdász és Ábrahám Júlia, az LMP volt elnökségi tagja, tagja a vezetésnek a volt SZDSZ-es Szent-Iványi István és Stelli-Kis Sándor ügyvéd is, aki volt már a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje.

Szövetségeseiket az ellenzéki pártok között látják, és szerintük nem az ellenzéki szavazókat fogják megosztani, hanem a Fidesz-világból tudnak új szavazókat hozni.

Jelölteket állítanak az ellenzéki előválasztásokon

A bemutatkozón elhangzott: "Az indexesek, a színi növendékek és az orvosi kamara is példát mutatott abban, hogy mit kell tenni: a kulcs az egymásban bízó emberek közössége."

Jelölteket indítanak majd az ellenzéki előválasztásokon. Az elnökségi tagok maguk is elindulnak. Pálinkás a miniszterelnök-jelöltségért is indulna.

Etikai kódexet is írnak, ami alapján tilos lesz a pártban a gyűlöletbeszéd és a közpénzek nem megfelelő felhasználása. Különösen fontosnak tartják, hogy több nő kapjon szerepet a politikában - tudósított a 444.hu.