Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a közelmúltba lemondott kamarai elnök, Krisán László még május végéig hivatalában marad, kedden új elnököt választottak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK). A szervezet tegnapi rendkívüli küldöttgyűlésén egyedüli jelöltként Csoltó Gábort, az ipari tagozat vezetőjét választották meg elnöknek.

A szavazás ugyan rendben és rendezetten folyt, az előzmények azonban közel sem voltak ilyen zavartalanok. A küldöttgyűlést a BKIK jelenlegi vezetése ugyanis nem tartotta legitimnek, így ezen sem a lemondott elnök Krisán László, sem a főtitkár Szép Zoltán nem vett részt. A 105 küldöttből 63-an jelentek meg - ők szavaztak a Koji László elnökhelyettes által javasolt napirendi pontokról, és az új elnök személyéről.

Mivel az időközben már lemondott elnök visszahívására irányuló első napirendi pont okafogyottá vált, a küldöttek csak arra utasították Krisán Lászlót, hogy mandátumának lejártáig jelentős döntéseket már ne hozzon. Utódjának a korábbi négy jelölttel szemben csak egy személyt jelöltek. Csoltó Gábor, az ipari tagozat vezetője így nem meglepő módon majdnem egyhangú szavazással (3 tartózkodással) került a BKIK élére.

A küldöttgyűlés ezt követően felszólította a BKIK elnökségét, hogy a jelenlegi főtitkár, Szép Zoltán munkaviszonyát azonnal hatállyal szüntesse meg. Helyére ismét egy tapasztalat kamarai vezető dr. Gorondy Novák Judit kerül. Az új főtitkár korábban már 8 éven át betöltötte ezt a funkciót.

A kamarai rendkívüli küldöttgyűléssel elméletben új fejezet kezdődhet a szervezet életében. Ahogy Vadász György, küldött fogalmazott "le kell zárni az elmúlt másfél év belharcait és küzdelmeit". Kérdés, hogy  a szervezet még hatalmon levő vezetése ebben partner lesz-e, vagy jogi úton megtámadják a rendkívüli közgyűlés határozatait és ezzel folytatódik a budapesti kamara eddigi történetének botrányos fejezete.

A fotón Csoltó Gábor, az új elnök látható, forrása: Napi.hu/Szakonyi Péter.