Az idén 83 éves vállalat a projekthez az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásán 388 millió forint uniós támogatást nyert el a komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás pályázaton. A cég közleménye szerint jelenleg két dolomitörlővel rendelkeznek, az egyik korszerű és hatékony, a másik viszont közel 60 éves, műszakilag elhasznált állapotban van. Emiatt a két üzem jelenlegi kapacitása nem teszi lehetővé elegendő mennyiségű dolomit előállítását, ami a társaság vezértermékének számító MAS-27 jelöléssel ellátott mész-ammon-salétrom típusú műtrágya - közismert nevén Pétisó - gyártásához nélkülözhetetlen.

A Nitrogénművek Zrt. szerint a műtrágyapiac igényeinek kielégítéséhez elengedhetetlenül szükséges az új dolomitörlő üzemegység létesítése: a korszerű dolomitörlő üzem javítani fogja a kapacitáskihasználás, az energiafogyasztás, a por- és zajkibocsátás mutatószámait, és lehetővé teszi a pétisó üzem termelési kapacitásának jobb kihasználását is. A komplex technológiafejlesztés várhatóan az idei év végére fejeződik be.

A péti Nitrogénművek Zrt. nettó árbevétele 2012-ben 98,5 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 90,8 milliárd forintról. A cég korábbi közlése szerint az adózott eredmény 20,6 milliárd forintot tett ki 2012-ben, 0,6 milliárd forinttal elmaradt az előző évi 21,2 milliárd forinttól. A négy fő műtrágya - pétisó, ammónium-nitrát, nitrosol, és karbamid - exportját külföldön alapított saját cégeken keresztül bonyolítja le, a többi között Németországban, Lengyelországon, Ausztriában, Csehországban, és Olaszországban.

A társaság dolgozóinak száma a leányvállalatokkal együtt közel 750 fő.

QP | Quality Placement