Hogy pontosan miért is van szüksége, a többi között tavaly nyáron a Várkert Kaszinó épületét megszerző Vízház Zrt.-nek a tekintélyes összegre, a papírokból nem derült ki - írta a portál.

A Vízház Ingatlankezelőnél nem csak a feltőkésítés az egyetlen fejlemény. A cég ugyanis egyesül egy Sport Zone nevű társasággal. Utóbbi neve eltűnik, s az "új", jogutód cég Vízház Ingatlankezelőként működik tovább augusztus 31-től.

Beolvadás utáni székhelyként azt a Döbrentei utca 2.-t nevezték meg, ahol számos jegybanki érdekeltség fellelhető. A Sport Zone neve nem ismeretlen. Ez a vállalkozás egyértelműen a Várkert Kaszinóhoz köthető, olyannyira, hogy komoly szerepe volt abban az ügyletben, amely során a Vízház Zrt. 10,5 millió euróért tavaly megszerezte az akkor csaknem egy évtizede üresen álló épületet.

A patinás ingatlant ugyan a Várkert Vendéglátó, Kereskedelmi és Beruházó Zrt. árulta, amely mögött a brit Jersey-ben bejegyzett Stargide Ltd. állt, ám a Várkert Kaszinó megvételére a Sport Zone Kft.-nek opciós joga volt. A Vízház Zrt. pedig utóbbi céget vette meg tavaly nyáron, amely után lehívta az említett opciót.

Időközben az írásra reagált az alapítvány:

Eszerint a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány tulajdonában álló, a világörökség részét képező Ybl Vízház felújítása idén tavasszal kezdődött meg. A több mint százéves épület közel tíz évig állt kihasználatlanul, ezért felújításra szorul. Az épület a felújítási munkálatok befejezését követően Budai Kreatív Ház néven kortárs képzőművészeti kiállításokkal, valamint interaktív programokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket.

Az alapítvány, mint a Vízház Zrt. közgyűlési hatáskörét gyakorló alapítója 900 millióval alaptőkét emelt az épület felújítására és az indulás költségeire. Ebből 100 millió forint a jegyzett tőkébe és 800 millió forint a tőketartalékba kerül, ennek értelmében az épület felújítási munkálataira és az induló üzemeltetési költségekre összesen 800 millió forintot különít el a projektcég.