Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében célvizsgálatot folytatott a veszprémi Kinizsi Bank Zrt.-nél. A vizsgálat a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A Kinizsi Banknál a vállalatirányítás kapcsán egyebek közt a részvénykönyvi adatok, a felügyelő bizottság működése, a vezetői felelősségi körök elhatárolása, illetve a belső kontroll funkciók kapcsán merültek fel hiányosságok. A hitelkockázatok kezelésénél a jegybank az egyes halasztott fizetéssel kapcsolatos ügyfeleket érintő kockázatfeltáró és döntési gyakorlatot, néhány problémás ügylet kezelését, az értékbecslőkkel kapcsolatos gyenge kontrolltevékenységet, illetve az jogszabály által előírt ügyletminősítési rendszer hiányát kifogásolta.

A bank emellett nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az adatszolgáltatás minősége és belső szabályozottsága terén, az informatikai biztonság vonatkozásában pedig az MNB egyebek közt a kiszervezésre vonatkozó gyakorlat és a kritikus üzleti folyamatok támogatása kapcsán tárt fel jogsértést.

Mindezek alapján a jegybank ma publikált határozatában (a különböző határozati pontoknál) 2018. április 20. és 2019. február 28-ig közötti teljesítési időpontokkal kötelezte a Kinizsi Bankot a feltárt hiányosságok megszűntetésére. A jogsértések miatt az MNB 14,5 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette többek közt - különösképp a vállalatirányítás terén - a feltárt hibák súlyát, az egyéb területekre vonatkozó megállapítások kockázati besorolását, illetve a kockázatkezelési területen azonosított ismételt hiányosságokat is - olvasható a közleményben.