A kormány pénteki határozatában döntött arról, hogy állami tulajdonba veszik az elektronikus közbeszerzési rendszer üzemeltetését végző céget, az Electool Közbeszerzési Kft.-t - derül ki a Magyar Közlönyből. A részesedésvásárlásra 150 milliót, míg a cég tőkeemelésére 350 millió forintot különítenek el. Az összesen 500 millió forintot a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretéből csoportosítják át.

A kft. vagyonértékelésének elvégzésére a Miniszterelnökség májusban már nettó 6,2 millió forintot kifizetett a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt.-nek - derül ki a Miniszterelnökség szerződéseiből.

Kik ők?

Az Electool Közbeszerzési Kft. egy 2017 májusában létrehozott társaság, amelynek tulajdonosa az információtechnológiai szolgáltatást nyújtó Electool Beszerzési Kft. A tulajdonos céget feltételezhetően nem éri váratlanul az állami felvásárlás híre. Az Electool Beszerzési Kft. tavaly 197 millió forint nettó árbevételt és 30 millió forint adózott eredményt ért el. A Céginfo.hu adatai szerint a kft. hét dolgozót foglalkoztat. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cégcsoporthoz tartozik még az "egyéb szoftverkiadással" foglalkozó Electool Hungary Kft., amely 20 főnek ad munkát, s tavaly mintegy 340 millió forint nettó árbevétel mellett 17 milliós nyereséget termelt.

A beszerzésekre specializálódott Electool a honlapja szerint elektronikus beszerzési, illetve döntés előkészítő és támogató rendszereket használ, illetve beszerzési hatékonyságot növelő szolgáltatásokat nyújt.

A kormány határozata szerint a cég megszerzésével kapcsolatos eljárást a nemzeti fejlesztési miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt folytatja le, és köti meg az adásvételi szerződést. Az állam nevében a tulajdonosi jogok gyakorlója a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz. Ezt követően a miniszter fogja kijelölni az Electool Közbeszerzési Kft.-t az elektronikus közbeszerzési rendszer üzemeltetésére és fenntartására, mint közfeladat ellátására.

Mi az e-közbeszerzés?

Az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetése régóta halogatott feladata Magyarországnak, amelyre európai uniós irányelv kötelezi hazánkat. Az Európai Bizottság (EB) az e-közbeszerzés előkészítésének hiányosságait korábbi Magyarországról szóló országjelentéseiben szóvá is tette. Az e-közbeszerzés ugyanis az EB szerint a közbeszerzések átláthatóságának javulásához, az átfutási idő lerövidüléséhez és a verseny növeléséhez vezetne (a bizottság korábbi megállapítása szerint a magyarországi közbeszerzéseken korlátozott verseny - gyakran csak egy cég indul -, és nem kielégítő az átláthatóság).

A kormány idén februártól a három központi beszerző szerv - a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - közbeszerzési eljárásainál (azaz vásárlásainál) vezette be kötelezően az ajánlatkérők és az ajánlattevők közötti teljes körű elektronikus kommunikációt. Az e-rendszer bevezetésére korábban hárommilliárd forintot költött a kormány.