Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy új jogszabály értelmében az italautomatákat az üzemeltetőknek még az idén el kell látniuk automata felügyeleti egységgel, amely rögzíti az eladási adatokat és elküldi azokat az adóhatóságnak. A határidő december 1., de ezek legyártása és beüzemelése az ágazati szereplők szerint lehetetlen, miután az egységeket és az adattovábbító postai szolgáltatás részleteit még senki nem ismeri, a Magyar Posta ugyanis rengeted költségelemet nem közölt, ráadásul ezek díja is az üzemeltetőket terheli.

Nem tudjuk, hogy pontosan melyek az állami támogatás feltételei, így nem tudunk felelős döntést hozni a készülékek üzemeltetéséről - mondta a lapnak Bádi Gábor, a Bádi-Gran. Kft. ügyvezetője, aki több cégén keresztül mintegy ezer automatát üzemeltet.

Csapás a melósokra

Bádi szerint mintegy 36 ezer gép üzemel a magyar piacon, ezek kétharmada kávégép, a többiből jellemzően üdítőt, szendvicset, snacket lehet vásárolni, amelyek durva drágulására lehet számítani. A jelenleg többnyire 50-80 forintért kapható kávé például akár 30-50 forinttal is drágulhat az elsősorban ipari üzemekben üzemelő gépekben. Ennek hatását pedig leginkább a kisebb fizetésből élő magyar fogyasztók fogják megérezni - mutat rá a lap.

Támogatnák a fehérítést

Az érdekképviselet régóta hangoztatja, hogy támogatják az ágazat fehérítését, és a kormány segítségét kérték a mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásához. Erre azonban így nagyon kis esély maradt, hiszen az üzemeltetőknek július 31-ig kell aláírniuk a szerződést - írja a Magyar Nemzet.

Bádi szerint napi 1-2 millió adag kávét vásárolnak az emberek, tehát igen magas pénzforgalmú piacról van szó. A kormánynak, úgy tűnik, sikerül elérnie azt, amit a multinacionális cégeknek 25 éve nem: kiszorítani a kis- és közepes magyar vállalkozókat a piacról - tette hozzá.