Egy új jogszabály értelmében az italautomatákat az üzemeltetőknek még az idén el kell látniuk automata felügyeleti egységgel, amely rögzíti az eladási adatokat és elküldi azokat az adóhatóságnak. A határidő december 1., de ezek legyártása és beüzemelése az ágazati szereplők szerint lehetetlen, miután az egységeket és az adattovábbító postai szolgáltatás részleteit még senki nem ismeri, a Magyar Posta ugyanis rengeted költségelemet nem közölt, ráadásul ezek díja is az üzemeltetőket terheli.

Nem tudjuk, hogy pontosan melyek az állami támogatás feltételei, így nem tudunk felelős döntést hozni a készülékek üzemeltetéséről - mondta a lapnak Bádi Gábor, a Bádi-Gran. Kft. ügyvezetője, aki több cégén keresztül mintegy ezer automatát üzemeltet.

Csapás a melósokra

Bádi szerint mintegy 36 ezer gép üzemel a magyar piacon, ezek kétharmada kávégép, a többiből jellemzően üdítőt, szendvicset, snacket lehet vásárolni, amelyek durva drágulására lehet számítani. A jelenleg többnyire 50-80 forintért kapható kávé például akár 30-50 forinttal is drágulhat az elsősorban ipari üzemekben üzemelő gépekben. Ennek hatását pedig leginkább a kisebb fizetésből élő magyar fogyasztók fogják megérezni - mutat rá a lap.

Támogatnák a fehérítést

Az érdekképviselet régóta hangoztatja, hogy támogatják az ágazat fehérítését, és a kormány segítségét kérték a mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásához. Erre azonban így nagyon kis esély maradt, hiszen az üzemeltetőknek július 31-ig kell aláírniuk a szerződést - írja a Magyar Nemzet.

Bádi szerint napi 1-2 millió adag kávét vásárolnak az emberek, tehát igen magas pénzforgalmú piacról van szó. A kormánynak, úgy tűnik, sikerül elérnie azt, amit a multinacionális cégeknek 25 éve nem: kiszorítani a kis- és közepes magyar vállalkozókat a piacról - tette hozzá.