Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Telekom 100 százalékos érdekeltségébe tartozó, digitális egészségügyi szolgáltatásokat végző leányvállalat, a Pan-Inform Kutatás-fejlesztési Innovációs Kft. értékesítéséről szóló szerződést december  8-án írta alá a magyar állammal az értékesítő T-Systems Magyarország Zrt.

A BÉT honlapján megjelent bejelentés szerint a vételár nagyságrendileg 5,5 milliárd forint, „amely az adásvételi szerződésben rögzített feltételek szerint módosulhat”. A tranzakció 2022 első negyedévében zárulhat - írták.

A BÉT honlapon olvasható közlemény szerint a megállapodás a magyarországi központi, digitális egészségügyi szolgáltatások, valamint az ahhoz kapcsolódó kórházi informatikai rendszer fejlesztésével és támogatásával foglalkozó tevékenységeket érinti, melyek 2020-ban nagyságrendileg 3,4 milliárd forint bevételt, illetve 900 millió forint EBITDA-t (azaz adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) termeltek. A tranzakció tárgyát képező szolgáltatási portfólió elsősorban a közszférába tartozó igénybevevők feladatellátását támogatja, a felek megállapodása révén pedig e tevékenységeket a jövőben állami tulajdonú társaság végzi.

A Pan-Inform feletti állami irányítás megszerzését az egészségügyi adatok bizalmi jellegére, valamint a számítástechnika széles körű elterjedése miatt az egészségügyi adatok fokozott védelemének szükségességére tekintettel a ma megjelent kormányrendelet nemzetstratégiai jelentőségi összefonódásnak minősíti.