Hazai „kis” benzinkutasok a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt – írja a Népszava. Az iparág kis szereplői úgy vélik, a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

A 480-480 forintos nagy- és kiskereskedelmi árkorlátból adódó nullás különbség, számukra valójában veszteség, hisz ez nem a profit, hanem az árrés, aminek még saját működésüket - többek közt beruházásaikat, az üzemeltetést, a hiteleket, a béreket - is fedeznie kellene. Az a pont pedig, hogy a 48 órán túl zárva tartó kút üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás - jelen esetben a Mol -, szerintük tulajdonhoz fűződő jogaikat sérti.

Bár a szövetség koordinálná a kereseteket, azokat minden cég egyénileg indíthatná. A perek hetek múlva indulhatnak és - különös tekintettel, ha az eljárás egy esetleges hazai kudarc után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódik - évek múlva zárulhatnak. Eközben a 480 forintos nagykereskedelmi árkorlát kormányzati meghúzásából eredő ellátási zavarok az ünnepet követően némiképp enyhülhettek. Az ezt megelőző héthez képest valamivel több kúton lehetett üzemanyaghoz jutni.