Kedden a második előkészületi üléssel folytatódott a Zalaegerszegi Törvényszéken a folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Széchenyi István Hitelszövetkezet korábbi vezetőinek a bírósági meghallgatása. Három terhelt a hitelkérelmeket elbíráló cenzúrabizottságának, öt pedig az igazgatóságának volt a tagja.

Az elsőrendű vádlott B. L. a hitelszövetkezet egykori ügyvezető igazgatója, a másodrendű pedig Töröcskei István, a hitelszövetkezet korábbi elnöke. A felszámolás alatt álló pénzintézet volt vezetőit azzal vádolták meg tavaly júliusban, hogy 2012-ben és 2013-ban megszegték a hitelkihelyezésekkel kapcsolatos vagyonkezelői kötelezettségüket, és több mint félmilliárdos vagyoni hátrányt okoztak.

A 24.hu szerint a vádirat részletesen felsorolja azokat a cégeket, amelyek úgy kaptak hitelt a cenzúrabizottság javaslatára, hogy nem voltak hitelképesek. Esetenként évek óta veszteségesek voltak, a fedezetül felajánlott ingatlanuk kisebb értékű volt, a társaságok többségét pedig néhány éven belül fel is számolták.

A kölcsönhöz jutó cégek között volt az a kft. is, amely éppen a hitelszövetkezet hitelfedezeteinek helyszíni vizsgálatát végezte. Ennek a cégnek Töröcskei István és maga a hitelszövetkezet is tulajdonosa volt. A társaságnak 98 millió forintos hitelt adott a szövetkezet, úgy, hogy a cég évek óta veszteséges volt, a fedezetként szereplő ingatlanon pedig már 300 millió forintos jelzálog is szerepelt. A kft.-t hat évvel ezelőtt felszámolták. A vádlottak által összesen okozott több mint 550 millió forintos kárból alig 95 millió forint térült meg.

Az ügyész 2 év 6 hónap letöltendő börtönt kért Töröcskeire és még egy társára, míg a többi vádlott esetében 1 év 6 hónap és 2 év közötti próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott arra az esetre, ha beismerik a bűnösségüket és nem kérnek tárgyalást. Nos ahogy az első előkészületi ülésen Töröcskei és négy társa, úgy a mai második előkészületi ülésen meghallgatott igazgatósági tanácsnak a tagjai sem ismerték be a bűnösségüket, és nem kötöttek alkut az ügyészséggel. Mind a hárman azt mondták, hogy nem voltak vezető állásban és nem kívánnak vallomást tenni.

Miután az előkészítő ülések nem vezettek eredményre, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet. Erre várhatóan június végén, vagy július elején kerülhet majd sor.