Az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozások szakmai szövetsége nem érti, miért akarja a kormány állam kézbe venni piacuk felügyeletét - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Az eredeti terv az volt, hogy ezeket a gépeket is bekötik az adóhatósághoz egy online rendszerben.

Emellett a szakma kérte a piac hatékonyabb ellenőrzését, és javaslatot is tett arra, mely hozzáértő cégek közül lehetne kiválasztani az erre alkalmas szereplőt. Ezzel szemben egy fideszes képviselő olyan törvényjavaslattal állt elő, amely bevezetné az eddig ismeretlen menedékes felügyeleti szolgáltató fogalmát.

Ennek kijelöléséért a kormány felelne, ráadásul csak olyan vállalat láthatná el ezt a feladatot, amely a 2000-nél magasabb lélekszámú településeken ügyintézésre alkalmas ügyfélszolgálatot üzemeltet. Ennek a feltételnek Magyarországon csak a Magyar Posta képes megfelelni.

A szakmai szervezet beszámolója szerint a korábbi egyeztetéseken nem volt szó a menedékes szolgáltató fogalmáról. Biztos, hogy a szakma cégei nem tudják kitermelni egy ilyen kiterjedt ügyfélszolgálat fenntartásának költségeit. A javaslatnak egy célja lehet: egy önkényesen kiválasztott szolgáltató megjelenése a jelenlegiekkel szemben.