Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A jelenleg is működő extrudálóüzemért és kukoricamalomért, valamint az Alba Regia Mercator Kft. százszázalékos üzletrészéért ezúttal nettó 1,5 milliárd forintot kérnek. E cég értékét növeli, hogy szintén használja a Cerbona márkanevet. A mintegy 90 dolgozót foglalkoztató, müzliszeleteket gyártó üzemrészt egy éve a Naponta Élelmiszer-kereskedelmi Kft. működteti. Az üzemet tavaly ősszel még több mint kétmilliárd forintért kínálták eladásra. A felszámolóbiztos szerint jó esély van arra, hogy új tulajdonost találnak, hiszen nemcsak a bérlő, hanem mások is érdeklődnek a vásárlás iránt.

A Cerbona több mint háromhektáros területen lévő tésztagyáráért több mint nettó egymilliárd forintot kérnek, míg a búzamalmáért 828 milliót. Ezeken kívül még telephelyet, üdülőt és kempinget is meghirdettek.

Ádám Beáta elmondta, az előző pályázati fordulóhoz képest elsősorban az üzemekben található gyártósorok, gépek és eszközök árát csökkentették. Az eladásra kínált cégek között megtalálható a kereskedelemmel foglalkozó Cerbona Trade Kft. is, amely februárban felszámolás alá került. Sorsa az anyacéggel együtt pecsételődött meg. A közeljövőben várhatóan újabb két Cerbona-leányvállalat jut a felszámolás sorsára − tette hozzá a felszámolóbiztos. A Cerbona Gabona Kft. ellen már folyamatban van az eljárás, de úgy tűnik, a Cerbona Karbantartó Kft.-t sem lehet megmenteni. Ugyanakkor jó esély van arra, hogy több cég, például az Alba Kenyér Zrt. a jövőben is önállóan tovább működhet. Az Agro-Alba a pályázatok elbírálásánál előnyben részesíti azokat a pályázókat, akik az összes vagyonelemre ajánlatot tesznek, illetve vállalják a dolgozók jogutódlással történő továbbfoglalkoztatását. Az ajánlatokat május 14-ig várják.

A hitelezőkkel szemben több mint 5,7 milliárd forintos adósságot felhalmozó gabonaipari cég egy meghiúsult csődegyezséget követően tavaly nyáron került felszámolás alá. A cég vagyonából már elkelt az enyingi, dombóvári és kápolnásnyéki telephely, amelyeket ősszel egy francia tulajdonú társaság vásárolt meg. Az év végén a közel 500 millió forintért kínált szekszárdi malom is új tulajdonoshoz került, a korábbi bérlő, a Sikér Zrt. vásárolta meg.

Eladó vagyonelemek
Nettó vételár
(millió forint)
Székesfehérvári extrudálóüzem,
kukoricamalom, A. R. M. Kft.1512,0
Székesfehérvári búzamalom, központi iroda828,3
Székesfehérvári tésztagyár1064,9
Sárbogárdi telephely254,0
Gárdonyi kemping111,8
Faddi üdülő14,5
Üzletrészek
Boncera Kft. (100 százalékos tulajdoni hányad)41,3
Cerbona-Gabona Kft. (100 százalék)0,1
Cerbona Karbantartó Kft. (100 százalék)0,1
Cerbona Trade Kft. f. a. (100 százalék)0,1
Cerbona Global Food S.r.l. (100 százalék)0,1
Pannon Pan Zrt. (99 százalék)100,0
Alba-Kenyér Zrt. (40 százalék)35,0
Cerinvest Kft. (3,77 százalék)0,1
Cerbona Zrt. (0,95 százalék)0,1
Összesen3962,6
Forrás: Cégközlöny