Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Galambos László eddigi tulajdonos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton aláírta a Welt 2000 Kft. eladásáról szóló szerződést - tudta meg a 444.hu Csepreghy Nándor helyettes államtitkártól.

A portál nem hivatalos információja szerint az állam mintegy 800 millió forintért vette meg a budaörsi céget, amely Magyarország EU-s tagsága óta tartja karban a brüsszeli pénzek pályáztatását kezelő szoftvert, az EMIR-t. (Ez kevesebb pénz, mint amennyit évente termelt a vállalkozás.)

Amikor az állam még a 2000-es évek elején megvette a programot, a forráskód a cégnél maradt, így a Welt 2000 nélkül nem lehetett fejleszteni, alakítani rajta. Ez évenként több milliárd forintos bevételt jelentett a cégnek.

Már korábban is felmerült a kft vagy a forráskód megvétele, de a tulajdonos eddig minden kivásárlási kísérletnek sikeresen ellenállt. Tavaly ősszel kormányhatározat született a Welt feladatainak állami kézbe vételéről, a határidő 2014. január 1. lett volna. Decemberben a NAV fegyveres adóellenőrökkel ütött rajta a cég irodáján és a cég tulajdonosának lakásán is.