A cseh Skoda a most zajló Genfi Autószalonon mutatta be a legkisebb SUV-ját (hobbiterepjáró), hivatalosan a crossoverek kategóriájában sorolt Kamiqot.

Az új autó a korábban már megjelent egy számmal nagyobb Karoqot és a még nagyobb Kodiaqot követi. Azaz feltehetően ez lesz a legolcsóbb a Skoda hobbiterepjáró-kínálatában.

A Skoda mellett a többi autógyártó is sorozatban hozza ki az új SUV-okat és crossovereket, mert globálisan és a magyar piacon is ezekre egyre nagyobb a kereslet. Ezt jelzi, hogy a Datahouse adatai szerint az idei év első két hónapjában a magyar piacon eladott közel 21 ezer új autó 40 százalékát adták a SUV-ok, csakúgy, mint a múlt év egészében. Így a SUV-oké a legjelentősebb részesedés a piacon. (A Datahouse a SUV-okat és a crossovereket egy kategóriába sorolja.)

Valamennyi Skoda Kamiq turbós motorral kerül piacra, ezek 90-150 lóerősek, megfelelnek a jelenleg legszigorúbb "Euro 6d TEMP" kibocsátási szabványnak. Lesz olyan Kamiq, amelynek a háromhengeres, 90 lóerős motorját úgy tervezték, hogy földgázzal (CNG) is működjön. Ez alacsonyabb szén-dioxid- és nitrogén-oxid-kibocsátást eredményez a hagyományos üzemanyagokhoz képest. Az új modell 4,24 méter hosszú, közel 1,8 méter széles, a magassága pedig 1,53 méter, a tengelytáv pedig meghaladja a 2,6 métert.