Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cégbíróság bejegyezte az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. új vezérigazgatóját, és a cégadatok szerint folyamatban van a tulajdonoscsere bejegyzése is - tudta meg a Napi.hu. Az ismert magyar márkákat, a WU2 sampont, a Bip és az Ultra mosó- és mosogatószereket, a Komfort tisztítószereket is gyártó társaság január óta állásidőn lévő, ám fizetést nem kapott, mintegy 90 dolgozójának valószínűleg nem túl kedvező hír, hogy az új vezérigazgató Puskás Ferenc István, akinek nevén az EVM már a 16. vállalkozás. E cégek mindegyike nehéz helyzetbe került vállalkozás, vagy végrehajtás alatt állnak, vagy elindult ellenük a végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés, s akad köztük olyan, amely már felszámolással jogutód nélkül megszűnt - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A Puskás által átvett társaságokban - ezekben legtöbbször cégvezetőként és tulajdonosként is megjelenik, néhányban csak ügyvezető vagy társtulajdonos - az is közös, hogy a társaságok székhelye is megváltozik. Az EVM estében a XVII. kerület, Cinkotai úti telephelyéről a X. kerület, Mázsa utca 9. szám alatti irodaházba került át a székhely. A változásbejegyzés február 6-án jelent meg a Cégközlönyben, ám már január 3-tól hatályosak az adatok. A nyilvános cégadatokból még nem derül ki, hogy ki vagy kik az új tulajdonosok, csak annyi látszik, hogy folyamatban van a bejegyzés. (A Mázsa utcai irodaház számos cégnek ad otthont, köztük például az Uniclean Kft. is használja telephelyként, amely kórházi higiéniás termékek, tisztító- és fertőtlenítőszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.)

Mi lesz a márkákkal?

Szerdán utcára vonulnak a múlt héten blokád alá vett EVM dolgozói, mert hónapok óta nem kapnak fizetést, állásidőre kényszerítették őket, nincs munka, nincs pénz, nincs felmondás, nincs felelős - eltűnt a vezetőség - írta közleményében a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ). A dolgozók sztrájkbizottságot és sztrájkőrséget alakítottak, s a múlt hétfőn blokád alá vették a Cinkotai úti gyárat, hogy megakadályozzák a gépek leszerelését és elszállítását. A következő lépés, hogy február 12-én 15 órakor a VDSZ segítségével az Alkotmány utca 23. szám alatti lakóépület előtt (itt működik az új tulajdonost képviselő ügyvédi iroda) követelik járandóságukat és a jogszerű felmondást. A gyár december óta nem termel, a január végéig meghirdetett leállást pedig egy hónappal, február végéig meghosszabbították, a dolgozók idén még nem kaptak fizetést.

A dolgozók között terjedő hírek szerint időközben a jól hangzó márkanevektől is megszabadult az EVM, a HVG meg nem erősített hírei szerint egyenként mindössze 9000 forintért.

Reklámügynökség beszállt, majd kiszállt az EVM-ből

A nagy múltú EVM jogelődjét 1941-ben alapították, a neve 1956 óta Egyesült Vegyiművek (EVM). Az 1992-ben létrehozott EVM Zrt. az Állami Vagyonügynökség majd a dolgozók és a vezetőség tulajdonába került. A befektetők sorában 2007-ben feltűnt egy vélhetően offshore státusú, az egyik brit Csatorna-szigeten, Guernsey-ben bejegyzett Eurovalue Investments Ltd., majd 2008-ban a cseh tisztítószergyártó Bochemie a.s.-hez került a cég, ez 2013 augusztusáig volt tulajdonosa a magyar vállalatnak. Ezt követően nem szakmai befektető, a Greenlight Budapest Reklámügynökség Kft. többségi érdekeltségébe került, ez a kft. azonban nem sokáig látott fantáziát a tisztítószerek gyártásában, hisz a cégadatok szerint idén január elején már távozott az öt tagú igazgatósága (Bende Károly, Fabriczki András, Papp József, Sverteczki József és Rajnai Géza). Az új vezérigazgató - ahogy fent írtuk - az a Puskás Ferenc István lett, aki több más, nehéz pénzügyi helyzetbe került cégben is feltűnik. A Greenlight Budapest Kft. három magyar magánszemély tulajdonában áll, köztük van Bende Károly.

 

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony - cégjegyzésre jogosult, zöld - jogelőd/-utód)

Egymilliárd forintos tartozás

Az EVM több száz millió forinttal tartozik a beszállítóinak és az adóhatóságnak (a NAV végrehajtást kezdeményezett). A kötelezettségállománya 2012. december 31-én - az éves mérlege szerint - meghaladta az egymilliárd forintot. Ebből a beszállítóknak 554 millióval, kapcsolt vállalkozásnak pedig 486 millióval tartozott, s volt még egyéb rövid lejáratú kötelezettsége 51 millió forint értékben.

A cégnél intenzív hatósági ellenőrzés indult az elmúlt napokban, a munkaügyi, a környezetvédelmi hatóság, a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ is vizsgálatot indított - mondta a Napi.hu-nak Székely Tamás VDSZ-elnök. A szakszervezeti vezető szerint kevés vagyona lehet a cégnek (a gyáringatlant bérelték), az adótartozás is jelentős, így a dolgozók leginkább állami segítségben bízhatnak elmaradt járandóságok kifizetésében.

Az előző tulajdonos alatt (Greenlight Budapest Reklámügynökség Kft.) csúcsra járatták a termelést, a rákoskeresztúri gyár folyamatosan szállította a kereskedelmi láncoknak a tisztítószereket, ami a HVG decemberi információi szerint erős készpénzigényre utalhat. A lapnak már akkor több beszállító panaszkodott, hogy nem jutnak hozzá pénzükhöz, követelésüket vitatja az EVM vezetősége.

Csődbűncselekmény megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett az EVM ellen az egyik cseh alapanyag szállítója, a teplicai Enaspol a.s., amelynek mintegy 50 millió forinttal maradt adós a magyar cég - írta hétfőn a nol.hu.

A cégbírósági adatok szerint az EVM ellen idén januárban végrehajtást kezdeményezett a Szalai és Társa Acélkereskedelmi Kft. és az UGP Raktártechnika Kft. is. Sajtóhírek szerint több beszállítója is kezdeményezte már a társaság felszámolását, ám ezt még nem rendelte el a bíróság. A VDSZ január végén jelentette be, hogy a bírósághoz fordul a Munka törvénykönyvében előírt konzultációs folyamat megsértése miatt az EVM-nél történtek miatt.

A Céginfó adatai szerint a társaság az elmúlt években 3-3,5 milliárd forint árbevételt ért el, a vesztesége tavaly 370 millióra rúgott. Az EVM 2014 februárjában 87 főt foglalkoztat, 2012-ben és 2013-ban valamivel több mint 100 dolgozója volt, 2011-ben pedig még 125 munkatársa volt.

EVM Zrt.-adatok (millió forint)
20112012
Értékesítés nettó árbevétele3 536,43 062,5
- ebből export bevétel313,8296,7
Egyéb bevételek81,59,4
Anyagjellegű ráfordítások2 814,02 707,1
Személyi jellegű ráfordítások587,4519,0
Üzemi eredmény10,5-370,3
Adózás előtti eredmény-115,7-359,7
Adózott eredmény-115,7-359,7
Mérleg szerinti eredmény-115,7-359,7
Saját tőke926,0566,2
Kötelezettségek1 232,51 092,8
Eredménytartalék-32,6-137,9
Forrás: Céginfo.hu