Rekordprofitra tett szert 2021-ben több olyan önálló bírósági végrehajtó, aki gyanúsított abban a korrupciós ügyben, amelynek Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke a főszereplője - írja a 24.hu abban a cikkében, amelyben a csúszópénz forrását vizsgálja. A Legfőbb Ügyészség korábbi tájékoztatása szerint hét végrehajtó a gyanú szerint összesen 884 millió forint kenőpénzt fizetett a kinevezéséért cserébe a végrehajtói kar elnökének. A vádhatóság szerint a pénzből Völner – aki meggyanúsítása után lemondott államtitkári posztjáról – is részesült.

Az irodák pénzügyi beszámolója azt jelzi, akkora üzletről van szó, ami extraprofitot is képes termelni a tulajdonosoknak. A frissen megjelent mérlegek alapján a hét végrehajtói irodából öt rekordnyereséget ért el 2021-ben. Az irodák összesen 954 millió forint profitot termeltek, amiből a végrehajtók 763 millió forintot fel is vettek osztalékként. Az egy év alatt keletkezett nyereség tehát több, mint az az összeg, amivel az ügyészség szerint a végrehajtók megvesztegették Schadl Györgyöt a kinevezésükért cserébe.

A gyanúsítás alapján a legtöbb csúszópénzt – 254 millió forintot – a Budai Központi Kerületi Bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó, M. Eszter fizette 2018. november és 2021. május között az MBVK elnökének. Irodája számára a tavalyi volt a legsikeresebb üzleti év, ami 148 millió forint profitot hozott. Az összegből 52 milliót vett fel a végrehajtó, 95 milliót pedig a társaság eredménytartalékába helyezett el. M. Eszter irodája 2018-as alapítása óta összesen 429 millió forint nyereséget ért el, miközben ő 254 millió forintot juttatott az ügyészség szerint kenőpénzként Schadlnak.