Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden nagyszabású akciót hajtott végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyik webáruház magyarországi kirendeltségeinél is. Nem nevezték meg a céget, de már aznap nyilvánvalóvá vált, hogy a cseh tulajdonú Mall.hu-ról van szó, amely a GKI Digital iparági felmérése szerint a negyedik legnagyobb szereplő volt az online áruházak között. Az adóhatóság pedig arról tájékoztatott, hogy alaposan előkészítették az akciót, melyben két napon át mintegy ötszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, száz pénzügyőr és a NAV pénzmosás elleni szakemberei vettek részt.

Azt az adóhatóság is közölte, hogy több más szolgáltatónál is vizsgálódtak. A gyanú szerint egy webshop alá szervezve olyan céghálózatot hoztak létre, úgynevezett bukó vállalkozásokon keresztül ukrán, szerb, illetve magyar strómanok "ügyvezetésével" bújtak ki az adófizetés alól. Az így beszerzett árut átpörgették további cégeken, végül a webáruháznak és egyéb belföldi vevőknek adták el. (A nyomozás részleteiről a Napi.hu ebben a cikkben számolt be.)

A cég az ügyben csütörtök este újabb tájékoztatást adott ki, mely szerint a nyomozás ellenére sem álltak le a kereskedelemmel: webáruházunk fennakadás nélkül működik, vállalatunk teljes erőbedobással dolgozik, azaz valótlan az az állítás, hogy a Mall.hu működése szünetel - írják közleményükben, melyben azt állítják, hogy a kiszolgálást a vállalatcsoport csehországi raktárából végzik, házhoz is szállítanak. A személyes átvételi lehetőség viszont egyelőre nem elérhető, valamint a korábbi rendelések teljesítésében késésre lehet számítani.

Sőt, a tájékoztatás szerint annyira nem álltak le, hogy készülnek a black friday akciókra. Emellett a hatósági akció miatti fennakadások nem érintik a vevők garanciához és elálláshoz kapcsolódó jogait. Mint minden online rendelésnél, a jótállás és az elállási jog érvényesítésének határideje is a rendelt áru kézhezvételétől kezdődik. De azt ígérik, hogy abban sem lesz változás, ha egy vásárlók - akár a késedelmes szállítás miatt - eláll a már kifizetett termékek megvásárlásától, visszautalják számára az áruk vételárát és a szállítási költséget is. Előfordulhat azonban, hogy a visszautalás a szokásosnál több időt vesz igénybe.

Továbbra is mindenben együttműködünk a hatóságokkal azért, hogy a nyomozást a lehető leghamarabb megnyugtatóan lezárhassák. Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a magyarországi raktárunk normál működését és a megrendelt árukat kiszállítsuk - zárják közleményüket.

A címlapkép illusztráció. Forrás: MTI Fotó/Lakatos Péter.