Az állami tulajdonú MVM 2011 és 2014 között minden más nyugati partnerétől olcsóbban vett gázt, mint az Orbán Viktor bizalmasaként ismert Garancsi István közvetett résztulajdonában álló MET-csoport svájci cégétől, a MET Internationaltől (METI) - derül ki az MSZP frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan által az állami energiacégtől kiperelt szerződések elemzéséből. A Népszabadság birtokába került anyag tanúsága szerint az állami energiacég mindezek ellenére ettől a svájci cégtől vásárolta messze a legtöbb gázt nyugatról.

Tavaly ismeretlenek kiraktak a világhálóra több, az MVM és a MET cégei között kötött gázszerződést, ebből kiderül, hogy a Fidesz ­2010-es győzelme után hamar egymásra talált az állami energiaholding és az azóta Garancsi áttételes résztulajdonába került MET-csoport. Ez a kapcsolat elsősorban a MET oldaláról tűnik gyümölcsözőnek. A többi szerződést perrel kikényszerítő szocialisták a gázügyletek nyomán az állam helyett a Garancsi-érdekeltségnél landoló összeget több mint százmilliárdra teszik. Ezt a lapnak a MET és az MVM is határozottan tagadta - olvasható a Népszabadságban.

Kép: Forrás: met.com

A bonyolult szerződésrendszer egy ismert eleme szerint 2011 és 2014 között az MVM a METI-től vásárolt gázt némi haszonnal adta el a szintén Garancsi áttételes résztulajdonába tartozó MET Magyarország Zrt.-nek. Az MVM többi, az MSZP-hez nemrég megérkezett nyugati gázszerződése alapján kiszámítható: ha a METI-től vásárolt gázt az MVM a más partnereknél kialkudott, alacsonyabb áron szerzi be, most több mint húszmilliárd forinttal beljebb lenne. Körülbelül ennyi kerülhetett tehát az MVM helyett a MET-csoporthoz.

A bonyolult ügy hátteréről, az olcsó nyugati gázhoz kapcsolatot jelentő osztrák-magyar gázvezeték használati jogának MVM-nek adásáról, a kiszervezésekről, és az ország biztonsági gázkészleteinek megcsapolásáról, annak elosztásáról bővebben a Népszabadságban olvashatnak. (Az EU azóta megtiltotta, hogy a magyar kormány bárkinek is önhatalmúlag odaítélje bármely államközi gázcső használati jogát. Az MVM közlése szerint kereskedőcégüknek 2014 közepe óta nincs kapcsolata a MET-tel.)