Az idén első alkalommal átadásra kerülő Egyenlőség Díjat a Vodafone Magyarország, a Szóvivők Országos Egyesülete és a Bézs Rádió közösen hozta létre. A díjat olyan magánszemély kapja, aki az alapítók szerint az adott évben kommunikációs tevékenységével a legtöbbet tette a nők társadalmi megbecsülésének javítása érdekében - derül ki a Vodafone Magyarország közleményéből.

Az Egyenlőség Díjat, amelyet idén a Testről és lélekről című film Oscar díj várományos rendezőnője, Enyedi Ildikó kapott, a XIV. Szóvivők Bálján adta át Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, aki díjátadón elmondta, hogy a Vodafone-nál egyértelműnek tartják, hogy nem teszünk különbséget nők és férfiak között, munkatársaikat csak teljesítményük és cselekedeteik alapján ítélik meg. A vállalat felsővezetésének 50 százaléka nőkből áll, a teljes vállalat szintjén pedig 48 százalék a nők aránya - mutatott rá.

QP | Quality Placement

"Sokat teszünk azért, hogy az egyenlőtlenségek társadalmi szinten is eltűnjenek, ezért is nagy öröm számunkra, hogy a nők társadalmi elismerése érdekében végzett tevékenységének elismeréseként a mai napon átadhatjuk az Oscar díj várományos, kiváló filmrendező Enyedi Ildikónak a Vodafone Egyenlőség Díjat" - mondta Budai J. Gergő (képünkön).

Az Egyenlőség Díjat Enyedi Ildikó nevében Mécs Mónika, a Testről és lélekről című film producere (képünkön) vette át.

"Köszönjük a díjat, amelyet nagyon fontos kezdeményezésnek tartunk. Mi, női alkotók a magunk módján azzal tudunk hozzájárulni az ügyhöz, hogy tesszük a dolgunkat és talán példát mutathatunk azon nők számára is, akik nem hisznek magukban, a lehetőségeikben, vagy abban hogy képesek elérni a céljaikat. Azt gondoljuk, hogy ha megoldást nem is tudunk adni, de utat mutathatunk, hogy igenis el lehet indulni, érdemes megpróbálni és lehet eredményeket elérni nőként is. Természetesen az Oscar díjig eljutást nem tűzhetjük ki célul mindenki számára, de a legfontosabb, hogy mindenki kiteljesedjen a saját területén, akár művészként, akár filmalkotóként, vagy az élet bármely más területén" - mondta Mécs Mónika a díjátadón.

Enyedi Ildikó Balázs Béla díjas, Érdemes művész filmjeivel több, mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös Vadász, Tamás és Juli) Locarnoban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Csaknem minden munkájának maga írja a forgatókönyvét, filmjeinek jól felismerhető, egyedi hangulata van. Egyik rendezője volt az HBO csatornán futó Terápia című szériának, melyért 2013-ban Gigor Attilával a legjobb televíziós rendezés díját kapták meg.

A Testről és lélekről című film forgatókönyve alig néhány hét alatt készült el, alapgondolatát Nemes Nagy Ágnes Védd meg című versének néhány sora ihlette. Az alkotás elnyerte a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, emellett a film operatőre a bydgoszczi Camerimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját is megkapta. A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Magyarország nevében jelölte a filmet a 2017-es Oscar-díjra, amely bekerült az öt legjobb jelölt közé, így 2018. március 4-én, a 90. Oscar díjátadó gálán esélyes a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Képünk forrása: Vodafone Magyarország