A japán irodát a tokiói székhelyű Garyutrading Co. Ltd. működtetheti 188.millió forintért. Az orosz irodát pedig a szentpétervári székhelyű Ezet Llc. alakíthatja ki és működtetheti 115 millió forintból. A kettő együtt 303 milliót tesz ki.

A kereskedőházi partner irodák célja különösen a magyar vállalkozások részére célzott partnerközvetítési tevékenység, magyar és külföldi üzleti partnerek találkozóinak elősegítése, a magyar vállalkozások részére konkrét export-lehetőségek, beszállítói együttműködési lehetőségek,értékesítési csatornák, piacra jutási feltételek feltárása, továbbá tájékoztatás az egyes termékekre és kereskedelmi műveletekre vonatkozó előírásokról a két országban.

A másik tendert a Közép-európai országokban létrehozandó irodákra írta ki az MNKH. Az országok és a helyszínek a következők: Horvátország-Eszék, Lengyelország-Krakkó, Románia-Arad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Székelyudvarhely, Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Szerbia-Szabadka, Újvidék, Szlovákia-Dunaszerdahely, Érsekújvár, Ipolyság, Kassa, Királyhelmec, Párkány, Rimaszombat, Szlovénia-Lendva, Ukrajna-Beregszász és Ungvár, végül pedig Ausztria-Kismarton.

Ezeknek az irodáknak a működtetése 3 millió 243 ezer euróba (mintegy 1 milliárd forintba) kerül. Az egyes irodákat többnyire helyi cégek - vagy személyek - hozhatják létre és működtethetik. Feladatuk, hogy a magyarországi cégek export tevékenységét támogassák, különösen a vállalkozások külpiacra jutását, külföldi tőkekihelyezését segítsék.

Az MNKH sikerei kétesek: bár a külügyi tárca fontosnak tartja a szervezetek tevékenységét, több éven keresztül csak veszteséget termeltek.

A fotó forrása: AFP.