Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez a lap szerint nem jelent mást, mint hogy az elsőfokú bíróságnak el kell rendelnie a vállalat felszámolását. A Vegyépszer ugyanakkor azonnal jelezte, hogy kezdeményezni fogja a Kúriánál az ítélet felülvizsgálatát, és egyúttal kérik az ítélet azonnali felfüggesztését.

A Népszabadság információi szerint a másodfok azért utasította el a csődegyezség jóváhagyását, mert megítélése szerint hiányzott az azt megszavazó egyik hitelező vagyonfelügyelőjének jóváhagyása, illetve a csődegyezségben szereplő egyik kitétel a bíróság szerint úgy értelmezhető, hogy a hitelezők lemondanak a jövőben keletkező követeléseikről, ez pedig ütközik a polgári jog alapelveivel.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrába!

A sztrádaépítés egykori fajsúlyos szereplője, a Vegyépszer Hungária Zrt. 2011. májusában menekült csődvédelembe és tavaly március végén jelentette be, hogy sikerült egyezségre jutnia a hitelezőivel. Az egyezség szerint a hitelezők több mint harmada 48-55 százalék közötti, több mint fele 30 százalék feletti kielégítést kap, a 10 millió forintot meghaladó követeléssel rendelkező hitelezők pedig 10 százaléknál kisebb kielégítést kapnak.

A mostani bírósági döntés értelmében azonban ez az egyezség számos hitelezőnek, beszállítónak és alvállalkozónak azt jelenti, hogy bizonytalanná válik, mikor és mennyi követelésüket tudják majd érvényesíttetni a felszámolási eljárásban - ha marad egyáltalán erre pénz.

A Vegyépszer Hungária Zrt. a gazdálkodási feltételek romlása, az építőipar nagymértékű visszaesése, az ehhez kapcsolódó, az ágazatot érintő általános pénzügyi nehézségek miatt menekült csődbe - emlékeztet a Népszabadság. Eközben azonban a külföldi beruházásai körül is gondok támadtak - legutóbb épp egy 80 milliárd forintos líbiai projektje dőlt be az arab tavasz miatt, de korábban Romániában is meggyűlt a baja a hatóságokkal.