A Falco Zrt. tulajdonosa, a nemzetközi Kronospan cégcsoport ausztriai központja pénteken közleményben jelentette be, hogy miután következetesen a piaci igényekhez szabja árukínálatát, ennek megfelelően valamennyi telephelyén költségtakarékossági lépéseket tesz.

"A magyarországi Falco üzemben, Szombathelyen a faforgácslap gyártása átmenetileg leállításra kerül, csakúgy, mint Szlovákia keleti felén található presovi üzemben is. A Romániában, Sebesen működő gyár is ideiglenesen kapacitást von ki a piacról azáltal, hogy forgácslap és MDF-lap gyártósorait váltakozva működteti" - írták a közleményben.

Szombathelyen és Presovban, a piaci helyzet miatt a cégek kénytelenek összesen 250 dolgozótól megválni. A kitűzött költségtakarékossági programokat valamennyi telephelyen következetesen végrehajtják. A jelenlegi piaci helyzetből való kilábalás érdekében a cégcsoport az értékesítés területén is jelentős törekvéseket tesz. Ezt egyfelől a termékkör bővítésével, szolgáltatások optimalizálásával, másfelől újonnan fejlesztett termékek piaci bevezetésével kívánja megvalósítani. A megkezdett beruházások Lengyelországban, Szerbiában és Romániában a tervek szerint folytatódnak - áll a cégcsoport közleményében.

A Falco Zrt. vezérigazgatója Vecsey Dénes február elején már jelezte, hogy a szombathelyi gyár felére kénytelen csökkenteni termelését, és ehhez kívánja igazítani dolgozói létszámát is. Hangsúlyozta: a Kronospan cég ragaszkodik a szombathelyi gyárhoz. A cégcsoport számára a gyár stratégiai okok miatt fontos, a regionális piac biztosítása érdekében. Szavai szerint a múlt évben - elsősorban a minőségbiztosítás és környezetvédelem területén - végrehajtott 6 milliárd forintos beruházás is ezt a tényt igazolja.

Az MTI értesülése szerint a tervezett létszámcsökkentés eredetileg 180 embert érintett volna a szombathelyi gyárban. Az érintett dolgozók néhány napja tudták meg, hogy személy szerint kiket bocsátanak el. A felmondóleveleket az érintett dolgozók egy hónap múlva kapják kézhez. A részletekről még folynak a tárgyalások a munkaügyi szervezettel, a felmondási időre járó bért és a törvényesen járó végkielégítéseket azonban mindenkinek kifizetik.

A Falco Zrt.-nél foglalkoztatottak száma a munkaügyi központnál is bejelentett csoportos létszámleépítés után 200 alá csökken. 2007-ben még 470 embert foglalkoztattak a társaságnál.
QP | Quality Placement