A Fővárosi Törvényszék első fokon az idén februárban kimondta, hogy szabályos volt a Malév két leányvállalatának az MNV által bonyolított értékesítési eljárása. Az MNV részben közvetlenül, részben egy leányvállalatán keresztül 2012 októberében vette meg a Malév felszámolójától a Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt.-t és a szintén földi kiszolgálást végző Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft.-t.

Az orosz Vnyesekonombank - amely a Malév kisebbségi tulajdonosa és egyben hitelezője volt - megtámadta a szerződést, és a vételár aránytalanságára és eljárási hibákra hivatkozva kérte a cégek átruházásának érvénytelenítésével az eredeti állapot helyreállítását. A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a Vnyesekonombank keresetét.

A másodfokú eljárás első, szerdai, tárgyalási napján Volein Anna előadó bíró ismertette, hogy a felperes Vnyesekonombank szerint az első fokú ítélet jogszabálysértő és érdemben téves. A fellebbezésben a felperes kifejtette, hogy álláspontja szerint az alperesek - a vagyis a Malév Légi Közlekedési Zrt., a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft., az MNV, az Aeroplex és a Malév GH - között 2012-ben nem egy, hanem több szerződés jött létre, mivel a szerződő felek és a dokumentumok tartalma is eltér.

Az MNV, az Aeroplex, valamint a Malév GH jogi képviselője a szerdai tárgyaláson hangsúlyozta: a szerződés jogszabályszerű és megalapozott volt, és a felek csak együttesen voltak érdekeltek a szerződés megkötésében.