A javaslatot Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztette a parlament elé és az az Országgyűlés honlapján jelent meg.

A dohánytörvény módosítása először minden forgalomban lévő, továbbá még ki nem talált elektromos cigaretta, továbbá füst nélküli dohánytermék árusítását csak a trafikoknak engedélyezi. Kivételes helyzetben vannak a repülőterek és a börtönök. A repülőterek tranzit váróiban azonban nem lehet használatba venni, illetve fogyasztani, az ottani boltban megvásárolt terméket.

Új eleme a törvényjavaslatnak, hogy a dohány-kereskedelmi ellátó - a forgalom után - visszatérítést adhat a dohánytermék-nagykereskedőknek. A visszatérítés azonban nem haladhatja meg a dohánykiskereskedelmi ellátó adott évi adózott eredményét.

A trafikosok egy esetben adhatják tovább az árusított termékeiket más trafikoknak: ha felhagynak a dohány kiskereskedéssel. Nekik 60 napjuk lesz erre.

A koncessziós törvény pedig úgy változik, hogy a koncessziós társaságok közé bekerülnek a dohány kiskereskedők is. Ezzel együtt rendezni kell a koncessziós díjat is, amelyre a javaslat a kormányt hatalmazza fel, bele értve azt is, hogy a megszabott koncessziós díjat milyen részletekben fizesse a koncesszor.

A javaslat - uniós kifogásra - hatályon kívül helyezi a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásáról szóló, 2014-ben hozott törvényt. Az indoklás megjegyzi, hogy az érintettek közül nem sokan fizettek, és a behajtást sem erőltették, aki viszont fizetett, annak vissza jár a hozzájárulás. Ezt jövő év január utolsó napjáig lehet kérelmezni az adóhatóságnál, amely az elbírálást kövezően 45 napon belül vissza is utalja azt, feltéve, hogy a kérelmezőnek nincs adóhiánya.