Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két skóciai és egy angliai Tesco-áruházból kitiltják, a mindössze 5 pennyért (körülbelül 18 forint) kapható egyszer használatos bevásárlószatyrokat. Így azok a vásárlók, akik nem hoznak magukkal táskát, kénytelenek lesznek újrahasználható szatyrokat venni, amelyek ára 10 pennytől kezdődik.

Az online vásárlóknak ugyancsak mellőzniük kell a műanyagszatyrokat - olvasható a lap portálján, amely ugyanakkor nem tér ki arra, hogy ez a program csak az érintett városok webshopjaira vonatkozik-e. A brit Tesco webshopjának vásárlói immár körülbelül 57 százalékos arányban mellőzik a zacskókat.

Amennyiben a három üzlet programja sikeres lesz - márpedig a Tesco szerint a jelek erre utalnak - akkor országszerte kivezetik a műanyag szatyrokat.

Az Egyesült Királyságban 2015 októberében szigorították a több száz év alatt lebomló szatyrok használatát: azóta fokozatosan fizetőssé tették a műanyag bevásárlótáskákat, így sikerült jelentősen csökkenteni a használatukat. A tapasztalat az, hogy ha fizetni kell a szatyrokért, akkor jóval kevesebben használják azokat.

A Tesco 2015 óta a korábbi szinthez képest mintegy 1,5 milliárd darabbal csökkentette a környezetszennyező tasakok forgalmazását. A társaság szerint az egyszer használatos zacskók használata körülbelül 72 százalékos arányban esett vissza az áruházakban.

Mi a helyzet nálunk?

Azt nem tudni, hogy a Tesco magyar leánya töri-e a fejét hasonló megoldáson, annyi azonban bizonyos, hogy a műanyag zacskók ellen már az Európai Unió is szigorító intézkedéseket tervez, amelyeket a magyar földművelésügyi tárca is adaptálni fog - írtuk meg korábban.

A harc lényege, hogy az Európai Unió országaiban drasztikusan visszaszorítsák az úgynevezett könnyű (50 mikronnál vékonyabb) műanyag zacskók felhasználását. A tagállamok két lehetőség közül választhatnak. Az egyik, hogy a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig fejenként maximum 90 darabra, 2025 végéig pedig fejenként legfeljebb 40 darabra csökkentik. A másik verzió, hogy garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlont.