A 2015-2016-os válság talán a legnagyobb tejpiaci válság volt, amelyet átéltünk. Úgy ért véget, hogy 2017-ben visszarendeződtek az árak - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az M1 műsorában.

Az év eleje óta a nyugat-európai piacokon nagyot zuhantak az árak. Ilyenkor, amikor időszakosan tejtöbblet van, akkor lefele mennek az árak. Arra számítunk, hogy valamennyit csökken az ár a következő negyedévben, tehát június végéig, és onnan az árak újra emelkednek - magyarázta Istvánfalvi Miklós, a Pusztavámi Tejszövetség Bt. elnöke.

Az elmúlt egy évben azonban emelkedtek a vajárak. A tejzsír felértékelődése még mindig tart. A tejzsírért kapott többlethonorárium megtarthatja a folyadéktej árát is.

A tejtermelés biológiai csúcspontja az április, május, június, tehát ilyenkor kerül felvásárlásra, termelésre a legtöbb nyers tej. Azt látjuk, hogy most egy-két hónapig tarthat a csökkenés. Bízunk benne, hogy ez kismértékű csökkenés lesz, tehát ki tudjuk védeni a tejárak csökkenését - mondta Harcz Zoltán.

A boltok polcain a tejárakban nem lesz nagy változás. A feldolgozott tejtermékek, amelyek a tejzsírból készülnek, viszont várhatóan drágulni fognak. A vaj, a tejszín és a sajtok nem lesznek olcsóbbak, ezekért a termékekért egyre több pénzt kell majd kiadnunk az idén.

Fotó forrása: Földi D. Attila / Napi.