A Die Welt című német lapnak nyilatkozva Avramopulosz egységre szólította fel a tagországokat és hangsúlyozta, hogy gyorsan megoldásra kell jutni a menekültek elosztásának ügyében. Mint mondta, a szolidaritás nem lehet "ízlés kérdése, nem lehet önkéntes és nem képezheti tárgyalás alapját". Szerinte az "európai család" tagjainak egyformán kell törődniük valamennyi társukkal.

"Azt már megtanultuk, hogy nem hagyhatjuk egyetlen országra vagy egy maroknyi tagállamra egy jövőbeni válság leküzdését, és nincs vesztegetnivaló időnk, a dublini (uniós menekültügyi) rendszer reformjáról és a teljes menekültügyi szabályozásról legkésőbb júniusra megállapodásra kell jutnunk" - mondta el a lapnak a konzervatív görög politikus.

Nyilatkozata a német újság szerint egy reakció arra, amit Sebastian Kurz osztrák kancellár előző nap mondott: a politikus elutasította a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kötelező kvótát. A kancellár a Bild am Sonntag című német lapban közölt interjúban arról beszélt, hogy csak az Európai Unió (EU) megosztottságának mélyüléséhez vezet, ha rákényszerítik a tagállamokra a menekültek befogadását.

Minden tagállamnak önállóan kell eldöntenie, hogy befogad-e embereket, és ha igen, akkor mennyit. A kvótákról folytatott vita pedig "egyébként is szinte teljesen értelmetlen", mert "az Európába induló migránsok nem Bulgáriában vagy Magyarországon akarnak élni", hanem "Németországban, Ausztriában vagy Svédországban" - mondta Sebastian Kurz.

Az osztrák kancellár szerint az új uniós menekültügyi rendszer középpontjába azt a gondolatot kell állítani, hogy a rászorulóknak a hazájukban kell segítséget nyújtani, és ha ez nem lehetséges, akkor a szomszédos államokban. Ha ez sem lehetséges, akkor az adott kontinens biztonságos területein kell segítséget nyújtani. Ezeket a területeket az EU-nak támogatnia kell, és "talán meg is kell szerveznie és katonailag biztosítania". Úgy véli csak az utolsó lépés lehet az, hogy "helyben kiválaszthatjuk, hogy kinek szabad Európába jönnie", azt pedig nem lehet tovább folytatni, hogy "mindenkit befogadunk, akinek embercsempészek segítségével sikerül bejutnia az EU-ba illegálisan".

A címlapkép forrása: Forrás: Andreas Solaro / AFP.