Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„Az ERP (Enterprise Resource Planning) informatikai vállalatirányítási rendszerek általános elterjedése óta eltelt több mint 30 év során néhány mítosz érvényét vesztette – mondta el Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere. - Ilyen volt például, hogy a kezdeti időkben sokan nem bíztak abban, hogy egy rendszer képes összegezni, tárolni és elvégezni azokat a feladatokat melyeket addig a munkatársak végeztek. Úgy gondolták, hogy az emberek ezt úgyis jobban tudják.

Egy másik mítosz szerint, mivel az új rendszerek ismeretlenek voltak, a munkavállalók az adatokat nem teljeskörűen és naprakészen kezelték, amivel párhuzamos nyilvántartásokat alakítottak ki, pluszfeladatokat és redundanciát eredményezve. A régi mítoszokat az idő és tapasztalat legyőzte, kialakultak azonban új, az ERP rendszer bevezetésekhez kapcsolódó mítoszok”

Ilyen az, hogy állítólag, a felhő alapú ERP költségesebb, és kevésbé biztonságos. A felhő alapú rendszerek globális megoldások, melyeket ügyfelek tízezrei érnek el az interneten keresztül, ezért ezeknek a legmagasabb biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Ez azt jelenti, hogy minden felhőszolgáltatónak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az adatbiztonságra, összehasonlítva egy on-premise megoldással.

A ma használatos felhőalapú rendszerek általában már banki szintű certifikátokkal rendelkeznek, így kétség sem férhet hozzá, hogy az érzékeny üzleti adataink az európai adatközpontokban jó kezekben vannak.

További kétségek

Állítólag, ERP-re csak a nagyvállalatoknak van szüksége. A mai, modern ERP rendszerek moduláris felépítésűek annak érdekében, hogy az egyes ügyfeleknek csak azokat a funkciócsomagokat kelljen megvásárolniuk, melyekre a működésükhöz szükségük van. A nagy keresletre való tekintettel a piacon elterjedtek a kkv-kat kiszolgáló megoldások is.

Állítólag, az ERP rendszer bevezetésével a saját folyamatokat fel kell adni. A felhőalapú megoldások ideális esetben egy mindenki által használt rendszer verziót jelentenek, ezért a gyártók rákényszerültek, hogy a megoldásuk testre szabható legyen. Emiatt ma már a modern ERP rendszerek testreszabási eszköztára „no code”, vagyis a felhasználó által is elvégezhető módon támogatja a változatos üzleti folyamatokhoz való alkalmazkodási képességet.

„Ezen tényezők körbejárása kulcsfontosságú a bevezetés megkezdése előtt. Ezentúl érdemes megvizsgálni azt is, hogyha a bevezetés nem valósul meg, azzal mennyi időt és pénzt veszíthet a vállalat” – mondta el Simonyi Dénes.