Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszú leállás és hónapokig tartó viták után ma délután ismét beindultak a szakolyi biomassza erű turbinái. A 14 milliárd forintos beruházással elkészült - és hónapok óta leállt - nyírségi erőmű maximális kapacitása  20 megawatt óránként, de az első napokban csak 15 megawatos teljesítménnyel kezdenek.

Az alapanyagot az üzem területén felgyülemlett 4,5 ezer tonna biomassza, zömmel faapríték szolgáltatja, az előállított elektromos áramot a MAVIR veszi át a cégtől. A nyírségi erőmű újra indulását  az tette lehetővé, hogy egy magyar magánszemélyekből álló, de osztrák székhelyű cég az NRG Services Gmbh vásárolja meg az erőművet - vélhetően a jövő hét elején.

A biomassza erőmű  beruházása a Magyar Fejlesztési Bank és a K&H 14 milliárd forintos hiteléből jött létre. Az erőművet birtokló cég, a DBM Zrt. ( teljes nevén a Dél-Nyírségi Bioenergiai Művek Zrt.) jegyzett tőkéje 1,8 milliárd forint, kötelezettségállománya pedig 10,5 milliárdra rúg. A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavaly 793 millió forintos árbevétel mellett - ez egy évvel korábban még 3,7 milliárd forint volt - 1,6 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárt.