Kenyeres István a főigazgatói posztra beadott pályázatában összefoglalta Budapest Főváros Levéltára öt évre szóló szakmai fejlesztési koncepcióját, amelynek vezérfonala az a 21. századi modern levéltári szemlélet, miszerint a levéltár egy nyitott, szolgáltató intézmény, amely igyekszik hasznos lenni az állampolgárok számára - olvasható az intézmény közleményében.

Kiemelt hangsúlyt kap a vezetői programban a levéltár digitalizálási stratégiája - ezen belül a Budapest Időgép internetes alkalmazás fejlesztése -, valamint a nemzetközi kapcsolatok szélesítése, amely lehetővé teszi a levéltár pozicionálását az európai levéltári struktúrában. A koncepció fontos részét képezi azon új utak, módszerek felvázolása, amellyel szélesebb rétegek érhetők el, és kapcsolhatók be a levéltári tevékenységekbe - olvasható a közleményben.

Kenyeres István az ELTE BTK történelem és levéltár szakos hallgatójaként 1994-ben kezdett dolgozni Budapest Főváros Levéltárában. 2003-ban szerzett PhD fokozatot középkori- és kora újkori magyar történelemből. 1998-tól osztályvezető, 2005-től főosztályvezető, 2006 és 2013 között tudományos-szakmai főigazgató-helyettes volt. A Fővárosi Közgyűlés először 2013-ban választotta meg Budapest Főváros Levéltára főigazgatójának. 2016 óta a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke. Munkája elismeréseként 2017-ben a Fővárosi Közgyűlés a Budapestért díjat adományozta neki.

A kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.