Egy átlagos évben a novembertől március végéig tartó síszezonban már közel 600 ezer magyar keresi fel a legnépszerűbb európai terepeket. A becslések szerint a hazai síelők és snowboardozók több mint kétharmada köt utasbiztosítást – ez az arány a járvány miatt idén várhatóan tovább emelkedik. Átlagosan és személyenként napi 800 forintot költenek biztosításra a magyarok. 

A megbetegedő vagy a síelés során balesetet szenvedő ügyfelek ellátására, illetve a különböző anyagi károkra (például a poggyász vagy a sífelszerelés eltűnésére, vagy az autó meghibásodására) átlagosan 150 ezer forintot fizet a biztosító, ám az egyes esetek között milliós különbségek lehetnek - derül ki az Union Biztosító statisztikáiból.

“Ausztriában például a helikopteres mentés sok helyen magánkézben van, ami miatt gyakran indokolatlan esetben is így viszik le a síelőket a hegyről. Nemrég például egy fiatal fiúnak leesett a vércukra a sípályán, a magánszolgáltató helikoptere pedig 5500 euróért (mintegy kétmillió forintért) vitte le a hegyről, hogy adjon neki egy kólát és egy szelet csokit. Egyre gyakoribb az is, hogy a sízők a pályák hivatalos zárása után, utolsó csúszásként eltévednek. Legutóbb egy ilyen esetben a sífelvonót üzemeltető társaság személyzete segítette le ügyfelünket, ami 1600 euróba, azaz közel hatszázezer forintba került.” - mondja Szabó Tamás, az Union utasbiztosítási üzletágának vezetője.

Erre érdemes figyelni a legnépszerűbb síterepeken

A magyar síelők és snowboardozók körében Ausztria a legnépszerűbb, amit Olaszország, Szlovákia, Franciaország pályái követnek, és mostanában kezd népszerűvé válni Szlovénia is. Ausztriában jellemzően állami ellátók üzemelnek a sípályák mellett, ezek kisebb összegű – 500 euró alatti – ellátások esetén az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) részesítik előnyben, ezért az utasbiztosítás mellett érdemes ezt is kiváltani.

Franciaországban a komolyabb sérülések esetén állami intézmények látják el a sérülteket, tehát ott is hasznát vehetik a síelők az EEK-nak, viszont az ellátás költsége 30 százalék önrészt tartalmaz, amit csak az utasbiztosítás fedez. Szlovákiában az idén jelentek meg a síterepek mellett a magánellátók, amelyek nem fogadják el az EEK-t, ráadásul a költségek nemzetközi viszonylatban is igen magasak.

Egy komolyabb sérülés esetén Ausztriában a helikopteres mentés díja 1-3 millió forint, de még a mentővel vagy a motoros szánnal történő szállítás díja is elérheti a kétszázezer forintot. Az egyik legdurvább tétel a kórházi sürgősségi ellátás, egy felkartörés miatt elvégzett azonnali műtétre például 17 ezer eurót, azaz több mint 6 millió forintot fizetett ki erre a biztosító a magánellátó részére. Ha a síelő nem tud hazajönni autóval, a Magyarországra történő hazaszállítás díja körülbelül 300 ezer forint.

Tilosban járni veszélyes, a felelősségbiztosítás pedig kötelező

Sokan szeretnek a zsúfolt pályáktól távolabb, nyílt hegyoldalakon síelni. A pályán kívüli síelés – amit sokszor „szűzhósízésnek” vagy „terepsízésnek” is hívnak – különösen veszélyes, extrém sportnak számít. Aki a lesiklásnak ezt a típusát választja, ellenőrizze, hogy a síbiztosítása védelmet nyújt-e a freeride vagy nem kijelölt síterületen történő síelésre, snowboardozásra is. 

Nemcsak elszenvedője, de okozója is lehet egy sportoló a síbalesetnek. Ekkor ugyanúgy anyagi felelősség terheli, mint ha vezetés közben okozott volna balesetet, ezért érdemes felelősségbiztosítást kötni. Ellenkező esetben az akár több millió forintos mentési, orvosi ellátási számlát a balesetet okozó síelőnek nyújthatja be a vétlen fél.

„Minden évben számos olyan eset van, amikor ügyfeleink személyi sérüléses kárt okoznak a lesiklás során. Ilyenkor a biztosító utólagosan megtérítheti a kárt szenvedett fél orvosi ellátásának költségeit – melyek az 1-2 millió forintot is elérhetik –, valamint a vétlen fél ruházatában és sífelszerelésében keletkezett kárt is” - jegyzi meg Szabó Tamás.

A megfelelő utasbiztosítás emellett védelmet nyújthat olyan esetekre is, ha ellopják a felszerelést vagy megsérül a sporteszköz, a síelés közben használt műszaki cikk. Úgynevezett útlemondás biztosítást is lehet kötni, ebben az esetben a biztosító kifizeti az utazás költségeit, ha a család valamiért - például betegség, baleset miatt - nem tudott elutazni, vagy hamarabb haza kellett jönnie. Szintén hasznos védelem az asszisztencia az autóval utazóknak. Ha lerobban a jármű vagy balesetet szenved, akkor a biztosító segítséget hív, amely orvosolja a problémát, megjavítja vagy szervizbe juttatja a járművet, csereautót biztosít.