A kormány jóváhagyta a szegedi ELI lézer kutatóközpont második fázisának beruházását, amely 40 milliárd 52 millió forint uniós támogatásból valósul meg, egyúttal megbízta a kormány a nemzetgazdasági minisztert, hogy értesítse a beruházás nagyprojektté nyilvánításáról az Európai Bizottságot - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar közlönyben jelent meg.

A beruházás teljes összege uniós támogatás lesz, és a támogatási szerződés aláírását követően azonnal megkezdhető az építés, függetlenül attól, hogy az Európai Bizottság addig döntött-e a nagyprojektté nyilvánítás elfogadásáról.

Szintén a nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy az utófinanszírozott tételekre és a szállítók költségeire a lehetséges legnagyobb előleget biztosítsa.

A határozat tartalmazza az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. működéséhez szükséges forrásokat is. Ez az összeg erre az évre 163 millió, jövőre pedig 335 millió forint. A továbbiakban 2017-re 423 millió, míg 2018-ra 263 millió forint a cég működésének a támogatása.

A kormány egyúttal módosította a projekt első fázisának a költségvetését, amely 37 milliárd forintról 29,5 milliárd forintra csökkent. Egyúttal visszavonta a kormány az első fázis nagyprojekti minősítését.