Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összehangolt akcióban Békés megyei és helyi rendőrök egy időben, hétfő hajnalban három településen intézkedtek. A Budapesten, Izsófalván és Makón elfogott hat férfi a gyanú szerint külföldön élő társai segítségével több millió forintot és ékszereket csalt ki magyarországi idős emberektől.

jól ismert módszert alkalmazták. Két férfi Angliából telefonált magyarországi számokra a hívott unokájának, gyerekének, keresztgyerekének nevében. Azt állították, hogy bajban vannak, közlekedési balesetet szenvedtek, azonnal pénzre van szükségük. Azt mondták, hogy mivel nem tudnak elmenni a pénzért, egy megbízható barátjukat küldik érte, és nemcsak pénz, hanem ékszer is jó lesz.

Az Angliából telefonálók mondták meg itthoni bűntársaiknak, hogy mikor milyen címekre menjenek - áll a rendőrség beszámolójában.

A felhívottak közül többen ráismertek a módszerre, amelyről több bűnmegelőzési témájú felhívás és kisfilm is készült. Ők felhívták rokonaikat, és miután kiderült, hogy senkinek nem esett baja, nem fizettek. Voltak azonban olyanok, akik odaadták a megtakarított pénzüket és ékszereiket. Egy gyulai férfitől például 1,5 millió forintot, egy debreceni nőtől 3,2 milliót csaltak ki, többen pedig - köztük egy mezőkövesdi és két szegedi nő - egymillió forintnál is többet adtak oda nekik.

A budapesti és izsófalvi férfiak a nyomozás eddigi adatai szerint Budapest mellett hét megyében követtek el bűncselekményeket. Elfogásukkor a rendőrök készpénzt, ékszereket, valamint a csalásokhoz használt mobiltelefonokat, autót foglaltak le tőlük.

A Gyulai Rendőrkapitányság a bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével gyanúsítható hat férfit őrizetbe vette. Angliában élő két társukat körözik - olvasható a közleményben.