Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Február negyedikén szombaton a magyar gáztározók töltöttsége 23,11 százalékos volt, ami a maximális 5,6 milliárdos tárolókapacitásból számolva 1294 millió köbméternek felel meg. Mivel 915 millió köbméter a stratégia tartalék, a szabadon felhasználható kereskedelmi mennyiség 379 millió köbméter volt. Ebből a gázból, illetve a folyamatos hazai termelésből és az orosz importból kell megoldani az ipari- és a lakossági ellátást. (A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője hétfőn az M1-en még arról számolt be, hogy a tárolókban 1,5 milliárd köbméter gáz lenne, ám ezeket az adatokat cáfolják a gázcégek brüsszeli lobbiszervezetének az AGSI - Gas Inrstructure Europe adatai).

Ilyen alacsony töltöttségre az elmúlt hat évben - ameddig rendelkezésre állnak az adatok - nem volt még példa január végén, ami egyértelműen arra utal, hogy állami tulajdonban lévő lakossági gázellátásért felelős cégek, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékesei tavaly ősszel a betárolásnál optimisták voltak, vagy arra gondolhattak, hogy ha nagy gond van, akkor a stratégiai készletekből lehet biztostani a gázellátást. A stratégia készletek felhasználásához mindössze egy fejlesztési miniszteri rendelet szükséges, ha ez megszületik, azonnal felszínre lehet hozni a tartalékokat.

Az időjárás ugyanakkor a gázszolgáltató cégek segítségére sietett az elmúlt napokban, ugyanis az előrejelzések szerint véget érnek a keményebb hidegek, így a kereskedelmi tartalék elég lehet a fűtési szezon végéig. A múlt héten már csak 70 millió köbméter gázt vetettek ki a tározókból, az azt megelőző hidegebb héten 127 millió köbmétert, vagyis a 379 millió köbméteres tartalék a folyamatos orosz szállítások mellett akár három hétre is elegendő lenne.

A felmelegedés viszont annyira erőteljes volt, hogy az utolsó, szombati adatok szerint gyakorlatilag teljesen elzárták a gáztározók csapjait, azokból 3 millió köbméter vettek csak ki, ami a korábbi napok "kitermelésének" tizede. Ilyen alacsony kivétre utoljára három hónapja október 16-án volt példa az AGSI adatai szerint.

A már idézett energiahivatali szóvivő szerint idén január 10-én volt a napi gázcsúcsfogyasztás 69,9 millió köbméterrel, az enyhülés nyomán ez 40 millió köbméterre esett vissza. A 69,9 millió köbméteres napi csúcsfogyasztás meg sem közelítette a 2006-os 90 millió köbméteres rekordot.