Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Zsolt vikke

2020. december 31-én, azaz szilveszterkor tették közzé a határozatot, amelyben a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a Lupa-tónál megvalósítandó fejlesztést, amikor igencsak kevesen olvasgatják a hivatalos közlönyt. Egyesek már azt vizionálták, hogy a komfortos fizetős stranddá átalakított egykori kavicsbányák közelében hamarosan tízemeletes szállodák és újgazdagoknak szánt lakóparkok nőnek ki a földből.

Információink szerint a szentendrei és budakalászi önkormányzatnál is meglepődtek a kormányhatározat miatt, amelyből nem derült ki, mit terveznek a közigazgatásilag hozzájuk tartozó területen. Emiatt rögtön egyeztetést kezdeményeztek a strandot üzemeltető céggel, amelynek részben Gerendai Károly üzletember a tulajdonosa.

Valóban szerencsétlen időpontban jelent meg a határozat - ismerte el kérdésünkre Gerendai Károly, aki azt is közölte, hogy már novemberben tárgyaltak erről a kormány képviselőivel. Nevezetesen arról, hogy az idei évre halasztott 2020-as úszó Eb nyíltvízi számait Balatonfüred helyett a Lupa-tónál rendezik meg. Azt Gerendai nem tudja, a budapesti helyszínek közelsége, vagy a koronavírus veszélye miatt esett-e végül a választás a Lupára, mindenesetre örül neki. "Jól jött nekünk ez az ajánlat, mert az Eb hírünket viszi a világban, és bérleti díjat is kapunk érte."

Amit most tudni lehet: elsősorban stégeket és lelátókat építenek, ideiglenesen, mindössze 90 millió forintért, ami jól mutatja, milyen szolid ez a beruházás - magyarázza Gerendai, aki szerint csak azért lett a beruházás kiemelt, hogy a bürokrácia miatt ne fussanak ki az amúgy szűkös időből.

A vállalkozó úgy számol, hogy az óriásplakátokon "Budapest tengerpartjaként" reklámozott Lupa-tavi strand a szezon kezdetén, májusban megnyithat rendben, és aztán heteken belül jöhet az úszó-Eb.

Miután kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a Lupa-tó fejlesztését, Budakalász és Szentendre azonnali egyeztetést kért, ami közös közleménnyel zárult. Péterffy Gábor, a budakalászi polgármesteri kabinet vezetője lapunknak elmondta: az igazi félelmük nem is az volt, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül egy üdülőváros nő majd ki a földből. A meglepő időpontban kiemelt beruházásnak nyilvánított Lupa-tó üzemeltetőjével már évek óta vitában állnak egy óriási parkoló miatt, amely az általuk felkért szakértők szerint veszélyezteti a föld alatti vízbázist.

Budakalász és tizenhárom másik település, mondhatni a fél Dunakanyar innen nyeri az ivóvizet - magyarázta Péterffy Gábor. Ha pedig szennyeződik a vízbázis a rengeteg autó miatt, annak katasztrófa lehet a vége. Egy tanulmány kimutatta, ha ezen a területen mondjuk motorolaj csöpög a talajra, akkor az öt év alatt szép lassan átszivárog a föld alatti vízbázisba. Gerendai Károlyék szerint azonban minden rendben, a mart aszfalttal borított parkoló vízzáró réteget képez, nem enged át semmit, de mi ebben erősen kételkedünk - fogalmazott Péterffy Gábor.

Jelenleg párhuzamosan két közigazgatási bírósági eljárás folyik az ügyben, az egyiket a Védegylet, a másikat Budakalász városa indította. "Ha az új stégek és lelátók mellett a vitatott parkoló is kiemelt státuszt kap, ahogy eredetileg tervezték, az befolyásolta volna a folyamatban lévő közigazgatási eljárásokat. A parkoló területe végül nem került a rendelet hatálya alá, így fellélegezhettünk" - tette hozzá Péterffy.

Az egyeztetésen mindkét város képviselői kifejezetten igényt tartottak arra, hogy a tónál tervezett ingatlanfejlesztésekről előzetesen értesüljenek, és azokról véleményt mondhassanak, ne utólag, a Magyar Közlönyt lapozgatva fedezzék fel, mi történik majd azon a területen, ami közigazgatásilag hozzájuk tartozik.

Varga Zsolt